Recension – NieR Replicant

När Nier släpptes för 11 år sedan blev det lite av en kultklassiker. Få personer köpte och spelade det men de som faktiskt gjorde det blev förälskade direkt och pratade passionerat om den fantastiska berättelsen som de just upplevt. Nu är Nier Replicant här, en ny version av klassikern där man fräschat upp det mesta rejält.

Nier Replicant - 1
Jag tillhör den skara som faktiskt aldrig spelade Nier när det först släpptes och därmed var detta ett helt nytt spel för mig. Jag har dock spelat uppföljaren Nier Automata som jag uppskattade väldigt mycket så det var med stora förväntningar som jag drog igång detta äventyr.

Att förklara vad Nier handlar om är knepigt dels för att det faktiskt är en spin off från en annan serie vid namn Drakengard (Nier Replicant baseras på ett av sluten i denna spelserie) men det är inte ett krav att man spelat denna serie för att hänga med i svängarna. Originalet släpptes i två olika versioner varav vi i väst endast fick ta del av den ena. I en version så är huvudkaraktären en äldre man som försöker hjälpa sin sjuka dotter och i den version som denna nyversion baseras på så är det istället en yngre kille och hans sjuka syster som har huvudrollen. Det låter krångligt, jag vet.

I grunden är dock Nier Replicant ett ganska vanligt actionäventyr som hämtat inspiration från både Devil May Cry och Zelda-serien. Stridssekvenser med olika attacker varvas med tempel med diverse pussel och gåtor som ska lösas. Det som gör spelet intressant är den helt otroliga blandning av genrer som producenten Yoko Taro skapat. Detta gör att Nier Replicant står ut från mängden och verkligen känns som något helt unikt jämfört med liknande spel.

Nier Replicant - 2
I ena sekunden utforskar jag ett gigantiskt tempel i öknen och när bossen är besegrad så bjuds det på påskägg som refererar till Ocarina of Time och i nästa sekund så besöker jag en herrgård som för tankarna till Resident Evil ända inpå kameravinklarna och jag fullkomligen älskar det!

Berättelsen i Nier Replicant är otroligt välskriven, tragisk, mörk och djup, den har samtidigt väldigt mycket hjärta och vågar ta upp ämnen som annars inte är vanliga i spelmediet. Att spela Nier Replicant känns helt enkelt väldigt speciellt och jag som spelare blir ständigt berörd av de olika karaktärernas livsöden. Den mystiska Kaine som hela tiden svär, skriker och gapar åt allt och alla blir snabbt en klar favorit, likaså den mystiska pojken Emil vars blick förvandlar alla till sten likt Medusa.

Trots att denna nyversion har förbättrat både grafiken och bilduppdateringen så finns det fortfarande spår av att detta är ett 11 år gammalt spel när det kommer till sidouppdragen och allt spring i onödan. Mer eller mindre alla sidouppdrag går ut på att hämta ett visst antal av något till en viss person eller att döda monster. En del av dessa har fantastiska berättelser bakom sig men många känns väldigt generiska och ”MMO”-aktiga i sin utformning.

Nier Replicant - 3
Trots ovanstående kritik så är Nier Replicant ett rent makalöst actionäventyr fullt av minnesvärda ögonblick och en oförglömlig berättelse som inte riktigt liknar något annat jag upplevt i ett spel. Gillade du Automata så lär du älska Replicant då det trots åldern faktiskt är ett ännu bättre spel.

Största +

Fantastiska karaktärer och berättelse
Ett soundtrack i världsklass
Nyversionen är ambitiös och känns fräsch

Största –

Sidouppdragen är oftast väldigt tråkiga

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *