Recension – Mafia Trilogy

Spelserien Mafia har länge varit en favorit för många spelare som velat leva ut sina fantasier som Don Corleone eller Tony Montana och nu har samtliga titlar släppts i ett paket där den största nyheten är en nyversion av originalet.

Mafia Trilogy - 1
Jag måste erkänna att jag faktiskt aldrig hade spelat originalet Mafia innan den här samlingen. Min resa in i den kriminella världen började i och med Mafia II som släpptes för över 10 år sedan och jag minns det som ett riktigt bra spel med en helt fantastisk atmosfär som påminde om både Gudfadern och Martin Scorseses klassiska gangsterrullar.

Mafia: Definitive Edition som denna ambitiösa nyversion kallas är utvecklad av Hangar 13, studion som fick uppgiften att skapa Mafia III för några år sedan och den ser helt makalöst bra ut. Jag har testat denna samling på Xbox Series X och inget av spelen har tyvärr någon dedikerad version för den nya generationens konsoler men framför allt ettan ser helt fantastiskt ut ändå.

Mafia Trilogy - 2
Alla tre spelen har otroligt bra berättelser som mycket väl hade kunnat fungera som filmer men det är framför allt ettans sådan som fastnar hos mig även långt efter jag klarat av spelet. Det första Mafia är en ganska kort historia som klaras av med enkelhet på en 8-10 timmar men det är också där storheten ligger. Man har skalat bort alla sidospår som annars brukar finnas i spel av den här typen och har istället fokuserat på berättelsen och att göra varje enskilt uppdrag väldigt minnesvärt.

Mafia II tar ut svängarna lite och är inte fullt lika linjärt som sin föregångare men det är också det spel som känns mest ofokuserat både i narrativet och själva strukturen. Missförstå mig dock inte, Mafia II är fortfarande ett ruskigt bra gangsteräventyr med en lång rad minnesvärda karaktärer.

Mafia Trilogy - 3
Trean är utan tvekan det spel jag spenderat mest tid med i samlingen då det både är längst samt har tre stycken DLC-kampanjer som är separata från huvudspelet när det kommer till berättandet. Mafia III fick oförtjänt mycket kritik från folk som klagade på allt från buggar till enformiga uppdrag när det släpptes. Buggarna är mer eller mindre fixade och trots att många uppdrag är likadana så känns spelet väldigt avkopplande att spela och det har vi delvis det helt magiska soundtracket att tacka för. Personliga favoriter som Johnny Cash, Creedence Clearwater Revival och The Band blandas med The Clash, Jefferson Airplane och andra storheter från sin era och det är kort och gott det bästa soundtracket någonsin till ett TV-spel.

De tre expansionerna till trilogins sista spel har alla ett eget tema. Faster, Baby känns som en hejdlös drift med hela ”blaxploitation”-genren där man i rollen som Lincoln Clay jagar en rasistisk polischef genom den amerikanska södern. Stones Unturned som är den andra expansionen har en mer actionorienterad inriktning som andas spionthriller där CIA-gubben Donovans föredetta polare kommit över kärnvapen och måste stoppas. Sign of the Times som är det sista materialet som släpptes till Mafia III är också det mest unika. Lincoln måste här undersöka en mystisk sekt som sysslar med människooffer och här är det mer utredningsarbete i stil med L.A. Noire snarare än ren action och pangpang vilket känns roande.

Mafia Trilogy - 4
Som samling betraktat är Mafia Trilogy enormt prisvärd, du får tre härliga gangsteräventyr i tre olika tidseror. Lägg där till makalöst bra musik samt grafiska uppdateringar och allt nedladdningsbart material som släppts tidigare. Given köprekommendation för alla som har minsta intresse av maffian med andra ord!

Vi fick en recensionskod till samlingen av Nordic Game Supply.

Testad version: Xbox One via Xbox Series X

Största +
Nyversionen av ettan är fantastisk
Otroligt bra handling i alla tre spelen
Soundtracket till trean är fortfarande det bästa någonsin i ett spel

Största –

En del smärre buggar fortfarande

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *