Recension: Spider-Man Miles Morales

SM_MilesMorales_01Min recension är lite sent ute kan tyckas, men faktum är att jag numera betraktar Spider-Man: Miles Morales som ett julspel vilket lägger det fint i fas då julen närmar sig med stormsteg! I rollen som Peter Parkers nya lärling Miles Morales så har jag axlat ansvaret över New York medan den vanliga Spider-Man är på semester (?!) och det har gått hur bra som helst! 

Berättelsen tar vid en tid efter slutet på Marvel’s Spider-Man som släpptes för två år sedan av Insomniac Games (fantastiskt spel för övrigt) och Miles Morales är nu under träning av Peter Parker som en sidekick. Deras relation är riktigt hjärtevärmande och man känner hur nära de är varandra, det är inget käbbel eller avundsjuka kommentarer från endera hållet som annars är väldigt vanligt i dessa relationer, framför allt i serietidningarnas värld. Nej, Peter och Miles är bästisar och det märks, det lyckas även stärka mig som spelar Miles att vilja göra ett så bra jobb som möjligt när Peter annonserar att han ska resa bort ett tag och lämnar New Yorks säkerhet i Miles händer. Dessvärre så tar det inte lång tid innan faror och nya skurkar börjar hopa sig och Miles inser ganska snabbt vad det innebär att axla rollen som Spider-Man. 

Kända ansikten så som den arga nyhetsgurun J. Jonah Jamesson, Kingpin, Rhino och fler dyker upp i berättelsen men Miles får även sina egna problem att ta sig an. Miles mamma kör en politisk kampanj, samtidigt som det pågår ett tekniskt krig på gatorna mellan företaget Roxxon och motståndsrörelsen Underground. Vi får även stifta bekantskap med Miles farbror Aaron (och ni som sett Into the Spider-Verse eller läst lite comics kan ana hans roll), samt Miles bästis och tekniker Gankee. Så även om Miles lånar några ansikten ifrån Peter Parkers galleri så lyfter sig berättelsen upp på egna ben och det känns som om det verkligen är Miles berättelse. 

Marvel's Spider-Man: Miles Morales_20201104144434

När det kommer till själva spelandet så känner man igen sig från föregångaren då det är samma spelmotor och samma kontrollschema, om än med lite nya attacker och finesser då Miles krafter skiljer sig från Peters. Till exempel så har han förmågan att generera en fokuserad mängd energi i händerna som han kan frigöra med viljestyrka. Tänk er att man bär runt på kraftiga elkablar som man kan shocka folk och föremål med. Dessa namnger han ”Giftslag” då de packar en rejäl smäll, likt koncentrerat gift ifrån en spindel (nej, i ärlighetens namn gör jag inte kopplingen mellan gift och el heller men låt gå). Dessa attacker kan uppgraderas och vävas in i combos genom att hålla koll på den nya giftmätaren, med nya attacker så blir Miles fightingstil genast mer hårdhänt än Peters, då fienderna flyger en bra bit av ett Giftslag och därefter kan fångas upp med nätattacker för lite extra flashiga combos. Han har även förmågan att bli osynlig på kommando (för det kan spindlar också, eller?) vilket öppnar upp för flera smyguppdrag då Miles kan försvinna ur skurkarnas åsyn direkt och svinga sig i säkerhet. Även denna förmåga kommer med en smygmätare som fylls på under stridens gång. 

Annars är det mesta sig likt: det finns massvis med coola dräkter att samla, nya gadgets att bygga och använda i strid och flera utmaningar att slita håret över när man missar fullpotten med någon sekund. Jag har haft jättekul med Spider-Man Miles Morales och jag tycker att Miles bär huvudrollen med värdighet. Peter finns med för att hålla handen i början men låter snabbt Miles få fria tyglar och jag kan definitivt tänka mig framtida storspel med Miles i huvudrollen! 

Största +
Miles är så himla likeable
Nya förmågor kryddar striderna
Svinga i New York

Största –
Utmaningar har ibland pixelprecision om man ska maxa poängen
Utforskningsscener går för långsamt

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *