Recension – Demon´s Souls

När Demon´s Souls släpptes till PlayStation 3 för närmare 11 år sedan och Sonys dåvarande utvecklingschef Shuhei Yoshida fick testa spelet så kallade han det för ”rent skräp”. Ett uttalande som så här i efterhand kan tyckas helt vansinnigt men faktum är att From Software skapat något som stora delar av världen inte var redo för vid den tidpunkten. Nu är spelet här igen i form av en ambitiös nyversion som är exklusiv till PlayStation 5 men lyckas spelet leva upp till förväntningarna?

Demons - 1
När Demon´s Souls uttannonserades till PlayStation 5 så blev jag helt till mig, jag blev makalöst upphetsad av det faktum att ett av de bästa spelen genom tiderna skulle få en helt ny version med modern grafik. Bluepoint Games fick det ärofyllda uppdraget att skapa spelet, utvecklarna bakom bland annat nyversionerna av Shadow of the Colossus och Gravity Rush Remastered.

Jag ska vara helt ärlig nu, Demon´s Souls var den enda anledningen till att jag faktiskt ville ha en konsol vid lanseringen då det saknades förstapartstitlar som jag personligen var intresserad av annars. Nu efter dryga 40 timmar tillsammans med Demon´s Souls så kan jag säga att det var värt väntan. Bluepoint Games har skapat något helt fantastiskt!

Själva spelet Demon´s Souls behöver ingen närmare förklaring då de flesta vet att det i mångt och mycket är spelet som inspirerade From Software att skapa Dark Souls-trilogin som ses som en naturlig utveckling av de koncept som togs fram i det här spelet. Det är ett actionrollspel där du skapar din egen karaktär, besegrar bossar och successivt blir starkare allt eftersom du samlar själar och ny utrustning.

Demons - 2
Det som skiljer Demon´s Souls från Dark Souls är främst att detta inte följer ”Metroidvania”-mallen utan du har istället en rad olika banor och världar du väljer mellan i spelets hubvärld. Efter inledningen i Boletarias palats så är du helt fri att utforska världarna i den ordning du själv vill och det är här mycket av tjusningen med spelet ligger.

Om du har problem att klara en viss bana så kan du välja att försöka dig på en annan för att sen komma tillbaks till stället du fastnade på när du är starkare. Detta öppnar upp helt andra spelmöjligheter än jämfört med From Softwares övriga spel som har en ganska linjär struktur.

Rent grafiskt så är Demon´s Souls det snyggaste spel jag någonsin sett rent visuellt och det är helt otroligt hur Bluepoint Games lyckas tolka From Softwares 11 år gamla spel och samtidigt sätta en egen prägel på det hela. Jag var först oroad då From Software själva ej var inblandade men det visade sig snabbt att oron var helt obefogad.

Även själva ljudet måste nämnas och även det känns väldigt mycket nästa generation. Jag testade spelet tillsammans med Sonys officiella hörlurar Pulse 3D på min LG CX OLED-TV och det var en rent hisnande upplevelse audiovisuellt!

Demons - 3
Demon´s Souls till PlayStation 5 är en helt fantastisk nyversion, en av de bästa någonsin rentav och således är detta utan någon som helst tvekan årets bästa spel för min del och en titel som verkligen demonstrerar vad den nya konsolen går för rent prestandamässigt. Har du lyckats få tag på en konsol så är detta spel ett måste i ditt spelbibliotek!

Största +
Sagolikt vackert
Fantastisk ljuddesign
En underbar tolkning av en klassiker
Årets absolut bästa spel

Största –
World Tendency-systemet skippades i Dark Souls av en anledning

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *