Recension – Call of Duty: Black Ops Cold War

Nytt år betyder självklart nytt Call of Duty och hur tråkigt detta år än har varit så är inte år 2020 ett undantag från den regeln. Den här gången är det Treyarchs och Raven Softwares tur att utveckla och de har skapat ett spel som tar avstamp i det kalla kriget. Hur står det sig jämfört med förra årets Modern Warfare? Läs vidare så får du svaret på den frågan.

Cold - 1
När jag först hörde talas om Call of Duty: Black Ops Cold War (ja, titeln är absurt lång) så blev jag intresserad dels på grund av temat med kalla kriget och dels för att verkliga personer som Ronald Reagan figurerade i spelet. Tidseran är onekligen perfekt för ett TV-spel med spioner, specialstyrkor och hemliga operationer som pågick mellan USA och forna Sovjetunionen.

Året är 1981 och en mystisk figur vid namn Perseus har lagt beslag på kärnvapen (såklart!) som lagrats under huvudstäderna i Europa. Planen är att detonera dessa och ge storebror USA skulden för eländet men det kan du som spelare självfallet inte finna dig i. Det som är unikt för första gången i Call of Dutys historia är att du den här gången skapar en egen karaktär utifrån vissa förutbestämda premisser, exempelvis kan du välja att vara avhoppad KGB-agent, anställd av CIA och så vidare. Det ges även möjigheten att fylla i en psykologisk profil som ger dig vissa förmåner så som att dina vapen gör mer skada eller att du tål fler skott innan du stupar och det känns onekligen som ett spännande inslag för serien som ju annars brukar vara så styrd.

Cold - 2
Något som också är nytt är att det finns sidouppdrag att ta sig an samt en lång rad olika val som formar berättelsen efter hur du agerar. I ett uppdrag får du exempelvis möjligheten att rädda en informatör som blivit tillfångatagen men du har också möjligheten att döda honom då han utges vara en risk för rikets säkerhet. Berättelsen känns på det stora hela som en väldigt välskriven sådan och då detta är en rak uppföljare till det första Black Ops-spelet så får vi även se en del bekanta ansikten så som Mason och Woods.

En sak som däremot är exakt samma som i de tidigare spelen är att det är förbaskat kort, jag spelade på Veteran som är den näst tuffaste svårighetsgraden och jag var klar efter dryga fem timmar. Det går dock att få olika slut på berättelsen den här gången beroende på vem eller vilka du väljer att alliera dig med framåt slutet men det är absolut inget spel som räcker länge oavsett.

Även om själva kampanjen är en snabbt avklarad historia så återstår ju även det renodlade flerspelarläget samt favoriten Zombies som blivit ett ständigt återkommande inslag i Treyarchs Call of Duty-spel. Flerspelarläget är denna gång helt fantastiskt bra och jag älskar att utvecklarna tagit till sig kritiken från föregående år och slöat ner tempot något så att även gamla gubbar som jag kan hänga med i svängarna utan att bli fullständigt förnedrad av tonåringar. Vapnen har en helt annan tyngd än tidigare och karaktärerna rör sig mer realistiskt samt att de tagit bort konstiga gimmicks som att man kan springa på väggar och dubbelhoppa.

Cold - 3
Zombies-läget har i vanlig ordning en bana att tillgå vid lanseringen och den känns riktigt genomarbetad och välgjord vilket inte är så konstigt då det känns som att detta är ett uppskattat spelläge som det läggs mycket tid och möda på när det kommer till skapandet. Bäst är det så klart att spela tillsammans med några vänner vilket jag tyvärr inte hade möjlighet till under recensionsperioden utan jag fick istället ta mig an de odöda eländena själv och det gick också bra.

Call of Duty: Black Ops Cold War kan i mångt och mycket vara mitt favoritspel i hela serien hittills. En stor anledningen till detta är den helt fantastiska kampanjen som är roande rakt igenom och välskriven till den grad att man faktiskt kan bortse från att den är i kortaste laget. Den innehåller en lång rad minnesvärda uppdrag, bland annat ett där man ska infiltrera högkvartaret för KGB och ställa till med massa elände.

Sammanfattningsvis så lär ingen som gillar Call of Duty bli besviken på årets upplaga heller och det är ett spel som kommer gå varmt en lång tid framöver även hos mig.

Vi fick ett recensionsexemplar av spelet från Activision.

Största +
Kampanjen är den bästa någonsin i serien
Flerspelarlägets tempo har skruvats ner
En fröjd att spela i 120Hz

Största –
Berättelsen är en snabbt avklarad historia

9av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *