Recension: Tony Hawk’s Pro Skater 1+2

thps_01Om det är något spel som rycker mig tillbaka till 90-talets dagar så är det utan tvekan Tony Hawks Pro Skater på PlayStation 1. Oräkneliga timmar spenderades framför TV:n i multiplayer på banorna The Mall, Schoolyard och City med låtar som Superman och When Worlds Collide genom högtalarna. Är det ett realistiskt spel? Nej, verkligen inte men det är också det enda skareboardspelen som jag har intresserat mig för genom tiderna och nu är det här, helt omgjort och med spelstilen intakt.  

I de gamla spelen så var det inte mycket mer än att klara banor och ta high score som motiverade mig att spela igenom Tony Hawks Pro Skater 1 och 2, men idag har jag lite svårare att sitta klistrad för länge i ett spel utan något som lockar, speciellt när det är en remake eller remaster då jag oftast redan har haft mitt ”wow” – moment flera år tidigare. I Tony Hawks Pro Skater 1+2 så finns det nu flera hundra olika utmaningar att jaga efter för att låsa upp kosmetiska belöningar till dina skateboards och karaktärer. 

Alla gamla banor är precis likadana som de var i originalen, men förskönande till dagens grafik. Man ser betydligt längre på de större banorna och detaljerna är mycket tydligare. Samma vägar och hemligheter finns kvar och jag kände snabbt igen mig trots att det var nästan 20 år sedan jag spelade spelen innan.

Detsamma gäller muskelminnet för kontrollen: kryss för att hoppa, fyrkant för dina olika kickflips, triangel för att grinda och cirkel för diverse tricks. Att kedja ihop dessa och se poängen ticka in är något som aldrig känns dåligt. Att då även hoppa in i local multiplayer för att kriga med poäng i gamla lägen som graffiti, horse eller tag gör att nostalgin verkligen fäster sig. Det finns även ett onlineläge där man kan spela upp till 7 personer samtidigt och tävla om poäng. Det finns casual och competetive och jag kan säga att jag blev totalt överkörd i competetive, då de andra spelarna rackade upp sinnesjukt höga poäng på nolltid! 

thps_02

Musiken är också tillbaka med ett par nykomlingar och ska jag vara ärlig så påverkades min musiksmak ganska mycket för 20 år sedan när jag spelade originalen. Jag är inte särskilt förtjust i flera av de nya låtarna men det är, som mycket annat, en smaksak. 

Du kan också skapa din egen karaktär, både man och kvinna, och utrusta denna med både stats, utstyrsel och bräda! Genom att klara utmaningar som har sprinklats ut över hela spelet så låser man upp nya grejer att anpassa karaktären med. Kända skaters har även uppdaterats i den befintliga karaktäslistan till fler av dagens aktiva skateboardåkare och om man följer sporten så kan man säkert känna igen flera ansikten.

Tony Hawks Pro Skater 1+2 är ett av de bästa remake-spelen ute nu då spelet är byggt på nytt från grunden och behåller alla gamla kärnmekaniker som vi förälskade oss i för tjugo år sedan, samtidigt som det blandar in nya element med precis rätt mängd för att det inte ska ta över upplevelsen, utan snarare förhöja den. 

thps_03

Största +
Banorna är uppiffade men byggda på exakt samma sätt som förut
Grymt soundtrack
Det är kul att kedja ihop tricks för poäng!

Största –
Menyerna är ganska sega
Vill man inte klara alla utmaningar så kan singelspelet ta slut väldigt fort

9av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *