Recension: Call of Duty – WWII

För några år sedan var andra världskriget nästintill en svordom i spelsammanhang. I princip alla skjutspel utspelade sig under detta beryktade krig och folk började få nog, istället valde Call of Duty en annan inriktning nämligen framtiden och allt tycktes vara frid och fröjd. Tiden gick och folk började sakna det där gamla kriget och detta insåg Activision också och Sledgehammer Games fick i uppdrag att gå tillbaks till rötterna fast i en modern tappning.

WW2 - 1
Hur hemskt det än kan låta så känns det otroligt kul att äntligen få vara tillbaks i kriget där allting startade för den här spelserien. Visst, framtiden och robotar i all ära men inget slår känslan av att springa runt och avfyra min Garand på intet ont anande nazister Att skådeplatsen ändrats betyder också att spelets onlinelägen har ett mycket mer sansat tempo där även personer som inte är e-sportare kan hävda sig hyfsat till skillnad från förra årets Infinite Warfare.

Något som förvånar är hur pass mycket tid och energi Sledgehammer Games lagt ner på själva kampanjen då den är helt sanslöst välgjord och kul att spela. Uppdragen känns hela tiden varierade och landstigningen vid Normandie i början är den mest välgjorda någonsin i spelsammanhang. Spelet lyckas också med att förmedla att soldaterna också faktiskt är människor och många av dessa bryr man sig om genuint under hela kampanjen. Den nervöse läkaren Zussman blev snabbt en favorit exempelvis.

WW2 - 2
Då utvecklarna valt en mer realistisk framtoning så innebär detta att ditt liv inte laddas upp när du blir skadad och om du får smaka på tyskarnas bly måste du således leta upp förbandslådor eller be Zussman kasta sådana till dig. För att inte detta system ska missbrukas krävs det att du skjuter nazister och fyller upp en mätare som ger dig tillgång till en påfyllning av livet. Även om det rent teoretiskt inte ökar svårighetsgraden särskilt mycket så bidrar det till att det virtuella kriget känns mer äkta även om spelet är bland de enklaste i serien även på svårighetsgraden Veteran. Kampanjen känns den här gången dessutom längre än i tidigare spel då det bjuds på elva stycken ganska långa uppdrag.

Den största förändringen i årets upplaga av Call of Duty är dock det helt nya onlineläget ”War Mode” och det visar sig snabbt vara det roligaste som gjorts i hela serien. Tillsammans med ditt lag får du utkämpa klassiska strider under andra världskriget där ena laget spelar som de allierade och andra laget tar på sig rollen som nazister. Detta är ett uppdragsbaserat spelläge där du exempelvis ska ta över eller försvara en kommandocentral, bygga broar, stoppa stridsvagnar och annat smått och gått och det känns stundtals som att spela en kampanj fast mot andra spelare. Jag har spenderat åtskilliga timmar i detta läge och jag har lika roligt varje gång, innovation förnyar!

WW2 - 3
Även om Call of Duty: WWII inte uppfinner hjulet igen så är det ett av de roligaste spelen i genren jag kört på många år. ”War Mode” gör verkligen stor skillnad för hela onlineupplevelsen och lägg där till en maffig kampanj samt det klassiska zombieläget och du har ett komplett paket som kommer räcka lång tid framöver. Call of Duty har helt enkelt aldrig varit bättre än så här.

Största +

Varierad och underhållande kampanj
War Mode förändrar hur vi ser på Call of Duty
Zombies är som vanligt ruskigt roande med kompisar

Största –

Endast tre ynka kartor i War Mode

9av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *