Recension: Destiny 2

När Bungie släppte det första Destiny för tre år sedan så var det ett av de mest hypade spelen någonsin. Många tyckte att det var en besvikelse och att det inte alls levde upp till deras tidigare spel då det hade så pass lite innehåll vid lanseringen. Jag själv hade däremot fruktansvärt roligt med det och i efterhand känns det lite som det där spelet som alla gillade att klaga på men ändå spelade. Tvåan har på förhand sett bättre ut på precis alla punkter och för egen del var det ett av årets mest efterlängtade spelsläpp. Dryga 50 timmar senare är jag beredd att lämna mitt omdöme för att se om Bungie lyckas hålla fortet.

Destiny 2 - 1
Betan tidigare i år lämnade mig verkligen hänförd, Destiny 2 var precis allt jag önskade mig av en uppföljare och när nu fullversionen äntligen är här var det med darriga händer som jag matade in recensionskoden. Alla de tre karaktärer jag skapade i första spelet fanns kvar direkt när jag loggade in och det var ett kärt återseende även om de förstås blivit av med allt jag samlade på mig i ettan.

För den som spelat betaversionen är inledningen knappast någon större överraskning då det är precis samma uppdrag som det bjuds på. Efter att detta är avklarat och man stapplat runt i ödemarken utan krafter på grund av Ghaul så upptäcker man spelets första sociala område som kallas ”The Farm” och redan nu märks det att Bungie satsat betydligt mer på karaktärsutveckling och en bra berättelse än i det första spelet.

Destiny 2 - 2
Rent grafiskt är Destiny 2 makalöst snyggt och överträffar ettan med hästlängder och det är minst sagt imponerande hur Bungie lyckats skapa en så stor och öppen värld och samtidigt lyckas ha med så mycket detaljer. Grafik är dock inte allt men även innehållsmässigt lyckas spelet leverera. Efter att den drygt 10 timmar långa kampanjen är avklarad så börjar spelet på riktigt och öppnar upp sig ännu mer då du får tillgång till Strikes, Nightfalls samt den nya raiden ”Leviathan” som utspelar sig på ett gigantiskt skepp.

Det första spelets uppdrag var i många fall ganska enformiga då de mestadels bestod utav att man skulle försvara en punkt medan en dörr öppnades och liknande variationer men här känns allt betydligt mer varierat. Förutom de renodlade berättelseuppdraget finns mindre sidouppdrag som Bungie valt att kalla ”Adventures” och dessa hjälper till att bygga på handlingen och ger mer bakgrundsinformation om de olika karaktärerna, raserna och vapnen.

Även ”Public Events” har fått sig en rejäl uppgradering och dessa känns betydligt mer belönande att spela än i ettan då man här alltid har en chans att få exotiska engram. Genom att förstöra generatorer, skjuta sönder ventilationshål och annat under dessa events kan man låsa upp en svårare version av dessa och då ökar chansen för belöningar ännu mer men samtidigt kräver det att fler spelare är närvarande.

Destiny 2 - 3
En av de roligaste sakerna med Destiny har alltid varit de gigantiska raiderna där sex spelare samarbetar för att klara av olika bossar och gåtor och det känns tungt att säga det men ”Leviathan” lever dessvärre inte upp till samma magnifika nivå som ”Crota´s End” eller ”Wrath of the Machine” från första spelet. Problemet är inte själva designen utan att det enbart finns en boss och de olika prövningar man ställs inför innan är av väldigt blandad kvalitet. Att inkludera moment där man inte får bli upptäckt känns exempelvis som att det drar ner tempot avsevärt och Destiny 2 var verkligen inte gjort för dessa typer av smygsektioner. Raiden är dock vansinnigt snygg rent designmässigt och även om den har delar jag verkligen ogillar så finns det samtidigt en hel del saker jag tycker om med den. Det ska bli spännande att se hur Bungie väljer att tackla framtida raider i expansionerna.

Destiny 2 är en närmast perfekt uppföljare som förbättrar det mesta från originalet. Även om du inte spelat föregångaren är detta en given köprekommendation då det bjuder på så oerhört mycket innehåll för pengarna och om vi ska tro Bungie så är detta bara början på resan då den första expansionen släpps redan i vinter.

Största +
Otroligt mycket innehåll
Snyggt som bara den
Socialt och kul att spela med vänner och nya människor

Största –
Den nya raiden är en besvikelse

9av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *