Recension: Uncharted 4

Anledningen till att Die Hard än idag är tidernas bästa actionfilm är att hjälten John McClane inte är en superhjälte. Han är en helt vanlig polis som plötsligt finner sig själv i en högst ovanlig situation. En situation som han vet att han förmodligen inte kommer att ta sig ur med livet i behåll. McClane är hela tiden medveten om riskerna och agerar därefter.

Detta är något som karaktären tappade i senare filmer och det som en gång var tidernas bästa actionhjälte har numera förvandlats till en tjurskallig superhjälte som tål hur mycket stryk som helst och som även är en smula rasistisk.

Anledningen till att Uncharted 4: A Thief’s End är det bästa spelet i serien är att Nathan Drake har gjort raka motsatsen till det som hände John McClane. För varje del i serien har vi fått en mer nyanserad bild av det som i Drake’s Fortune endast framstod som en modern Indiana Jones-kopia med fyndiga one-liners.

Uncharted 4 4

Genom seriens gång har det vuxit fram en karaktär som inte bara är charmig och tuff utan en som även är så besatt av sin jakt på rikedomar att han är villig att riskera inte bara sitt liv utan andras. Samtidigt är han mer nyanserad än så och vi har sett honom uppvisa riktig ångest över det som han har orsakat när hans nära och kära varit nära att stryka med.

Nathan Drake har kort och gott gått från en endimensionell actionhjälte till vad som närmast kan beskrivas som en riktigt människa av digitalt kött och blod. Detta tack vare teamet hos Naughty Dog och framförallt tack vare skådespelaren Nolan North.

Nu när Uncharted 4 har anlänt möter vi en Nathan Drake som lämnat sitt äventyrliga liv bakom sig en gång för alla. Han lever ett stillsamt liv tillsammans med sin fru Elena som han trivs med. Dock märks det snabbt att Nathan inte är helt till frids med tillvaron. Han drömmer sig bort till avlägsna platser och äventyrslusten finns helt klart kvar.

Uncharted 4 2

När Nathans bror Sam, som troddes vara död, plötsligt dyker upp efter 15 år och ber om Nathans hjälp med att rädda hans liv behöver Nathan inte tänka länge innan han spänner på sig axelhölstret och ger sig ut i världen. På ytan är detta något han gör för sin brors skull men det märks snart att det är lika mycket för hans egen.

Uncharted 4 följer i mångt och mycket mallen som upprättats av de tidigare spelen. Plattformshoppande och utforskande blandas med en hel del skjutande, ett par pussel samt spektakulära actionsekvenser. De sistnämnda är dock rejält nedtonade jämfört med tidigare spel så räkna inte med någon ny tåg-nivå eller ett sjunkande kryssningsfartyg den här gången.

Faktum är att den övergripande tonen i spelet känns rejält nedtonad överlag. Berättelsen är betydligt mer realistisk på mer än ett sätt och fokus ligger oftast på samspelet mellan de olika karaktärerna. Det största tillskottet är naturligtvis Sam, som gestaltas av Troy Baker. Han passar genast in i Uncharteds universum och känns som en naturlig del av karaktärsgalleriet och samspelet mellan honom och Nathan fångar känslan av brödraskap perfekt.

Uncharted 4 3

Vi får även två nya antagonister som snabbt visar sig vara seriens bästa och mest intressanta. Med undantag för Marlowe i Uncharted 3 har detta varit seriens akilleshäl då inga skurkar varit särskilt minnesvärda överhuvudtaget. Dessa nya hot känns mer realistiska än de galna plundrarna i seriens första del eller den galne östeuropeiske krigsherren i Uncharted 2.

Den som dock stjäl showen även denna gång är Emily Rose, som spelar Elena. Ända sedan seriens första del har hon tagit det som lätt hade kunnat bli en ”jungfru i nöd” och gjort henne till en av spelvärldens mest minnesvärda och starka kvinnliga karaktärer. I Uncharted 4 har tekniken dessutom kommit så långt att hennes minspel kan digitaliseras på ett nästan skrämmande realistiskt sätt.

Det är tack vare henne som vi får några av seriens allra starkaste och vackraste scener. I Uncharted 4 är Elena frånvarande under en stor del av tiden men när hon väl dyker upp får vi scener som är både gripande, varma och hjärtskärande på samma gång. Vi får se henne slitas mellan sin kärlek till Nathan och hennes rädsla att förlora honom när han gör något dumt.

Uncharted 4 1

Dock blir Elena aldrig förminskad till en stereotypisk kvinnlig karaktär som måste räddas stup i kvarten. Det är faktiskt snarare tvärtom där hon får agera räddare i nöden. Samtidigt är spelets andra centrala kvinnliga karaktär någon som definitivt inte behöver en mans hjälp för att ta sig fram i världen. Det är otroligt uppfriskande hur Naughty Dog än en gång skildrar kvinnliga karaktärer på ett sätt som resten av spelvärlden inte ens skulle drömma om. Mellan Elena och Ellie från The Last of Us har Naughty Dog satt en standard som alla borde följa.

Det står snabbt klart att det övergripande temat i Uncharted 4 är avslut. Att avsluta något man påbörjat, såväl fysiskt som mentalt och känslomässigt. Känslan av att vi snart har nått slutet vilar över hela spelet från dess inledning på bästa tänkbara sätt. Naughty Dog har gjort klart sedan länge att de är färdiga med Drake och de andra och att de inte kommer att göra något nytt Uncharted-spel.

Samtidigt får berättelsen ett avslut som verkligen känns som ett avslut. Spelet sätter punkt för Nathan Drakes livsfarliga äventyr en gång för alla och känns som ett perfekt bokslut. Naughty Dog säger att de aldrig mer kommer att återvända till Uncharted och även om jag älskar spelet av hela mitt hjärta hoppas jag att de håller det löftet. Nathan Drake är färdig med sitt äventyrande och jag är färdig med Nathan Drake. Det har varit en härlig resa genom fyra otroliga spel men nu är resan över och det är dags för oss alla att gå vidare.

Största +
Karaktärernas kropps- och ansiktsanimationer spelar i en helt egen liga
Otroligt välskrivet manus
Svindlande actionsekvenser
Emily Rose

Största –
Bilduppdateringen faller ibland

9av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *