Recension: Guitar Hero Live

När jag startar Guitar Hero Live för första gången och drar fram gitarren så känns det som att tiden stått still. Helt plötsligt är jag transporterad 5 år tillbaks i tiden då förra spelet i serien släpptes och jag är mer än redo att äntligen få rocka loss igen i ett av de varumärken jag gillar bäst. Förändringarna av konceptet visar sig dock vara betydligt större än jag trott och det dröjer inte länge innan jag tvingas glömma allt jag tidigare lärt mig om Guitar Hero.

GH Live - 2
Den största snackisen inför Guitar Hero Live har självfallet varit den nya gitarren som har sex knappar istället för fyra som på tidigare gitarrer till musikspel. Att detta skulle innebära en viss förändring visste man redan innan man testat spelet men det är inte förrän man sätter sig ned mer det som man kan ana hur pass stor den är. Vi har nu två rader med knappar och där man som spelare tvingas växla mellan dessa och ibland trycka in knappar på bägge raderna samtidigt. Till en början är detta självklart extremt förvirrande för mig som inte spelat gitarr på riktigt.

Jag är en av de som utan att skryta var ganska bra på föregångarna och utan problem tog mig genom majoriteten av låtarna på Expert, här tvingas jag dock omvärdera och börja på den normala svårighetsgraden. Det dröjer dock inte många timmar förrän ackorden sitter som en smäck och jag kan skruva upp utmaningen en aning och det är först då som Guitar Hero Live kommer till sin fulla rätt. Valet av utvecklarstudio var till en början ganska oroväckande då FreeStyleGames i princip bara har utvecklat spin off-serien DJ Hero tidigare men den oron visar sig snabbt vara obefogad då Guitar Hero Live är en otroligt kompetent nytändning för genren.

GH Live - 3
Den här gången har man delat spelet i två delar, vi har dels Liveläget som kort och gott är kampanjen och sen GHTV som är det läge där du lär spendera majoriteten av din tid. Själva kampanjen är ganska kort och klaras med lätthet av på några timmar varpå du låser upp alla de låtar som spelet erbjuder från start. Beslutet att ha riktiga filmsekvenser och att du får se allt ur gitarristens synvinkel är kort och gott genialisk och förstärker bilden av att du är en del av en helhet. Det märks att det är musikaliskt intresserade personer som ligger bakom spelet och kampanjen är bra mycket roligare än i föregångarna där det var tecknade karaktärer och inte riktiga människor som stod i fokus.

GHTV-läget är dock det som imponerar mest då man övergett det traditionella konceptet med DLC och istället implementerat en stor mängd låtar genom streaming. Genom att spela de ”radiostationer” som hela tiden streamar musik låser du upp så kallade ”Plays” vilket kort och gott kan jämföras med de mynt du spenderade veckopengen på i arkadmaskinerna på 80-talet. Genom att använda ett av dessa mynt kan du välja att spela en låt en gång och redan från start finns det hundratals sådana att välja på varav nya tillkommer hela tiden. Om du inte orkar lägga ner tid på att låsa upp dessa mynt naturligt finns självfallet möjligheten att köpa ett gäng för riktiga pengar. Jag brukar i vanliga fall ogilla mikrotransaktioner i spel där det inte hör hemma men här känns det som ett helgjutet inslag alla dagar i veckan.

GH Live - 1
Det lite tråkiga som drar ner en aning är att man inte längre kan spela mot andra gitarrister över PlayStation Network, det enda onlineläget är i GHTV där man kan se hur man ligger till jämfört med andra som spelar samma låt vid samma tidpunkt som du själv. Även om du har två stycken gitarrer och spelar lokalt så är det hela tiden samma noter för bägge spelarna och man kan alltså inte spela bas som i föregångarna. Varför denna funktion är borta kan jag bara spekulera om men det blir helt klart inte lika involverande när bägge spelar exakt samma instrument. Du kan dock koppla in en mikrofon och sjunga med i låtarna i bästa Singstar-stil.

FreeStyleGames har här skapat en väldigt imponerande debut i Guitar Hero-serien och det är inte bara det bästa Guitar Hero-spelet utan också det bästa och mest kompetenta musikspel jag någonsin spelat.

Största +
Stor variation i låtlistan från start
Den nya gitarren är helt underbar
GHTV är väldigt beroendeframkallande

Största –
Du kan inte möta andra spelare online
Inget alternativ för att spela bas ens om man lirar lokalt

9av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *