Recension: Need For Speed: Hot Pursuit


EA Sports har återigen släppt ett spel i Need For Speed-serien tillsammans med Criterion Games. Denna gång handlar det om Need For Speed – Hot Pursuit. Spelet är enligt mig ett både trevligt och beroendeframkallande tidsfördriv.

Handling och omgivning

Jag är inget större fantast av bilar eller bilspel generellt, därav besväras inte jag av detaljer som att bilarna utrustas med funktioner som inte direkt är hämtade direkt ur verkligheten. Hot Pursuit är inte verklighetstroget, och jag tror att det tilltalar mig. Här kan man slänga sig in i kurvor i allt för hög hastighet och med en panikbroms lyckas ta sig ur den med hjälp av en rejäl nitro-boost. Man kan slänga iväg elchocker på motståndare som är i vägen och förstöra polisbilar till höger och vänster. Man kan helt enkelt göra det där man bör undvika att göra bakom ratten i verklighetens trafik.

Jag har inte spelat någon titel i Need For Speed-serien till Playstation 3 tidigare, men jag känner genast igen mig i den iver som uppstod på tiden då jag spelade dem till PC. Det är ivern av att bli bättre, få nya och bättre bilar, öka i rang för att nå toppen. Nu har man utöver detta slängt in extra tävlingsmoment i och med att man kan se hur snabbt polare har klarat banorna i offline-karriärläget också, vilket gör att tävlingsmänniskan i mig vaknar ytterligare.

Grafik och Ljud

Grafiken i Hot Pursuit är trevlig, den är inte på något sätt revolutionerande, men jag ser å andra sidan inga större brister alls. Bilarna i spelet är i de flesta fallen tagna från verkligheten och liknar i mitt sinne oerhört på dess reala jämlikar, sen kanske det beror på att jag inte är bilfantast. Hur som är spelet snyggt och flyter på bra, någon grafikbugg kan man stöta på ibland, men då oftast efter ett lopp i övergångsscener eller då man spelar online mot folk med dålig uppkoppling.


Den här gula fartdåren låter sig inte stoppas av någon roadblock…

Något som ofta glöms bort att kommenteras i spel nuförtiden är soundstrack och ljud. Där tycker jag man ska ha en elloge för Hot Pursuit som har ett mycket fräsch och poppigt soundstrack, som ofta passar ypperligt till tempot i race:en.

Kontroller och styrning

Menysystemet i Hot Pursuit kallas Autolog och är väldigt enkelt och överskådligt, lite påminnande om en enklare version av Playstation 3:s menysystem, XMB. Här hittar vi dessutom en trevlig punkt som heter Autolog Recommends. Här hittar vi uppdrag som kompisar kört snabbare än dig på, som man direkt kan hoppa in och utmana.

Utöver detta finns en wall, i Facebook anda där tanken är att man ska kunna hålla kontakten med vänner. Denna funktion är väl genomförd men kanske inte används så flitigt då man oftast har andra kommunikationskanaler sedan tidigare. Man kan även spara foton och dela med vänner, exempelvis då man låst upp någon ny häftig bil eller liknande.


Många läckra bilar finns med, utbudet på bilar är stort, och man låser upp nya nästan hela tiden under spelets gång.

Multiplayer

Vad gäller onlinespelandet är det ganska enkelt upplägg på det. Man har tre olika spellägen att välja på:

  • Hot Pursuit där upp till 8 personer gör upp i ett racer där hälften är poliser (Seacrest PD) som skall försöka stoppa racet, andra hälften är följaktligen racers. Här har både polisen och tävlingsdeltagarna vapen, dock lite olika beroende på sidor, och det är ganska enkelt, poliserna måste stoppa raset, antingen genom att kvadda eller ta fast alla racers. Om någon racer lyckas ta sig över mållinjen inom utsatt tid vinner racers.
  • Interceptor är spelets 1 on 1 läge där en polis antar utmaningen att försöka stoppa en racer. Här handlar det istället för racer att försöka ta sig undan polisen så att denne inte längre hittar honom/henne. Precis som i föregående har man här ett antal olika vapen till sitt förfogande.
  • Race är ett klassiskt hederligt racer, försten till mål vinner. Här har man inte heller några vapen utan för förlita sig på sina driving-skills och lite nitro.

Gemensamt för alla dessa onlinespellägen är att ens framgångar här plussas på ens karriär i offlineläge, vilket jag tycker är briljant. Självklart skall man försöka knyta ihop on- och offline tightare så att inte en delning sker mellan spelare som antingen satsar online eller offline. Nu kan man istället kombinera utan att missgynnas på någon. Onlinespelandet fungerar väldigt bra, har inte haft några problem alls under de 6 timmar jag testat online. Enda invändningen jag har haft är att autobalancing funktionen som skall dela upp i två jämna lag under hot pursuit fungerat rätt dåligt och ofta satt ett överlägset lag(gällande level i spelet) mot ett underlägset.

Karriärläget offline låter en sakta men säkert ta sig an svårare och svårare uppdrag. Varje uppdrag kan man få olika betyg på – exempelvis som polis Distinction(bäst), merit(näst bäst) eller pass(sämst). Alla dessa klarar man uppdraget på, men jag är åtminstone så lagd att jag gärna vill ha det bästa innan jag kan gå vidare. Detta gör att offlinekarriärläget är en ganska tuff nöt att knäcka då uppdragen ganska snabbt blir svåra, speciellt om det är toppbetyget man strävar efter. Offlineläget blir efter ett tag aningen repetitivt, men jag vet inte riktigt hur man kunde undvika det heller, tar man bort uppdrag kanske spelet istället blir för kort. Jag har i skrivande stund nått 50% completion på spelet och känner fortfarande sug att spela.

Slutsats

På det stora hela måste jag säga att Need For Speed Hot Pursuit är en mycket trevlig bekantskap för ett icke-motorfreak som mig. Spelet är snabbt snyggt, är beroendeframkallande och har ett mycket schysst soundtrack. Det blir aningen repetitivt och lite mera konkreta tips (tutorials eller challenges) på hur man lär sig köra fortare hade varit trevligt  om lagts till. Då fördelarna ändå klart överväger nackdelarna här kan jag inte annat än smälla till med ett betyg på 4,5 dualshocks av 5 möjliga!

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *