GameX; ett par väl valda ord

I torsdags slogs dörrarna upp för Sveriges största spelmässa och jag har varit på plats sedan dess. Planen var givetvis att live-blogga därifrån men eftersom Kista mässan verkar ha byggts som bombsäkert skyddsrum uteblev detta inslag då det helt enkelt inte gick att få teckning där inne. Vad kan man säga om det hela då? Var det värt resan och entréavgiften? Läsa vidare får ni se…

För det första var mässan bra mycket större än jag först trodde, den var verkligen enorm. Utställarna hade slagit ordentlig på trumman och det fanns gott om events för den som var sugen på detta. Lokalen fylldes av hög musik, 3D-skärmar i olika utföranden och givetvis enorma montrar fyllda till bredden av spel. Jag kom fram till mässan ett par timmar efter öppning, strax innan 16 och då var köerna redan enorma, bara för att komma in. Gissa om det var tacksamt att vara Press då.

Efter att ha passerat förbi köerna och fått en hänvisning till pressrummet återvänder jag till entrén och möts av ett välbekant filantropiskt budskap, ”No Gods or Kings, Only Man”. Det var graffiti artisten Kee Ahnström som hade tolkat Andrew Ryans budskap till invånarna i Rapture. Herr Ahnström är absolut en person vi kommer att hålla ögonen på i framtiden. Ingen dålig pjäs att krydda vardagsrummet med inte.

Efter att ha pratat med Kee ett par minuter bestämde jag mig att ta tag i det jag var här för, spel! Den första montern jag möter inne i mässhallen är inte helt oväntat Sonys enorma monter, faktiskt den ända monter som byggts på höjden. På marknivå fick man spela allt ifrån Heavy Rain (Move), Sly Cooper Collection, Singstar Dance, the Fight och en noga undan gömd monter med Killzone 3. En våning upp stod en DJ och höll låda och på motsatt sida kunde man softa i en soffgrupp tillsammans med Motorstorm Pacific Rift 3D eller varför inte lite GT 5 i 3D. Montern var full av aktivitet även om jag fortfarande funderar över valet att lägga så hårt fokus på Singstar Dance och gömma undan Killzone 3 på det viset. Playstation Move var iallafall temat för montern, även om GT 5 fick ganska stor plats med tre olika montrar som visade spelet. Som ni ser klär Peter enormt i 3D-glasögon och även om han inte körde lika bra som mig så var det inte utan att folket bakom häpnade av hans färdigheter.

Jag och  Peter och traskar vidare in i vimlet av folk och spel, vi glider förbi Sci-Fi bokhandeln och uppmärksammar en löjlig mängd Halo-böcker, planscher, action figurer och dylikt, bredvid dem ser vi nya redaktionen för Gameplayer.se som tydligen slutat högstadiet tidigt och var på plats. Exakt vad deras monter försökte förmedla var okänt, men de gjorde det övertygande.

Intill dem fanns en massa butiker med krimskrams för den samlingstokiga, actionfigurer och T-shirts för diverse spel, SEGA hade en monter full med Wii och intill dem fanns möjligheten att testa på Quantum Theory som tyvärr inte imponerade på varken mig eller Peter. Men vi spatserade glada vidare till SEGAs monter och träffade på vår vän Anna, drack lite vitaminjuice och pratade Homefront. Sonic, som tydligen fyller år, tittade förbi med en större skala anhängare som kämpade hårt för att vinna en Xbox360, helt sjukt märkligt. SEGA hade tyvärr en ganska PS3-fattig satsning i sin monter, men det fanns iallafall möjlighet att spela Vanquish vilket var mycket uppskattat.

Längst ner i hörnet av mässan höll Ubisoft till och visade upp sin PS3-kärlek och Assassin’s Creed Brotherhood tillsammans med ett gäng riktigt snygga canvas tryck som skulle gjort sig riktigt snyggt i mitt vardagsrum. Vem skulle inte vilka ha en nästan helkropps bild av en italiensk renässanslönnmördare på sin väg? Vi lyckades inte ta oss fram närmare än att vi såg spelet klart och tydligt, av allt att döma ser det riktigt trevligt ut och använder ungefär samma grafikmotor som föregångaren, vilket kanske inte kommer som en överraskning direkt.

Mitt i mässhallen tonar sig en ganska fet scen upp där man gjorde lite utannonseringar och dylikt, men inget som vi inte redan visste så jag låter Peter skriva om Street Fighter IV-turneringen då jag valde bort den helt. EA hade inte helt oväntat slagit på stort och hade en riktigt trevlig monter full med sköna liggkuddar, sportspel och även Need for Speed: Hor Pursuit, som såg sjukt bra ut. Vi uppmärksammade även att en liten bil placerats mitt i deras monter och trotts att jag inte är speciellt intresserad av bilar är det svårt att inte bli lite sugen när man ser den… Battlefield Bad Company 2 Vietnam visades upp men endast på PC och det är lite svårt att jämföra då jag inte sett vanliga spelet innan. Men av allt att döma rör det sig om en rent innehållsmässig uppdatering, inte en grafisk.

Ni som läs något om mässan vet att någon listig person bestämt sig för att det behövdes en maskot för hela eventet och samma listiga person bestämde sig för att den skulle vara en androgyn och fräknig rymdfarare. Peter däremot blev helt till sig av förtjusning, jag skyller på kylan (han är ju trots allt Norrlänning), när han såg maskoten stoltsera runt på mässgolvet och det ena lede till det andra och resultatet ser ni på bilden till höger.

Efter den här prekära situationen försvann Peter helt spårlös för att sedan återfinnas helt desorienterad i Nintendos ganska mäktiga monter där pastellfärgerna hotade att driva mig till vansinne. Helt oskyldig till detta snedsteg var jag inte då jag faktiskt ville kolla in Kirby’s Magic Yarn och Nintendo 3DS, men den senare fanns inte på plats, däremot kom den en trevlig flicka och tryckte en DS på steroider i handen på mig, den så kallade Nintendo DSi XL. XL var ett passande namn för det ända som hänt var att man gjort allt större, inte mer högupplöst så pixlarna var XL. När hon sedan skulle flasha med att den faktiskt hade två kameror fick vi komma överens om att det inte alls var imponerande utan faktiskt ganska krystat. Jaja medelåldern i den här montern var ju som väntat låg (lite som GP) och erbjöd faktiskt ganska lite underhållning, gissa om jag blev förvånad när en av maskinerna som rullade innehöll Zelda Twilight Princess och inte the Skyward Sword…

Namco Bandai stoltserade i en betydligt mindre monter än de andra jättarna, men hade ändå med sig ett gäng trevlig titlar, Enslaved trängdes med Fallout New Vegas och ett gäng Wii-titlar, men helt klart godkänd monter med trevlig personal. Behöver vi ens nämna att Microsoft var där? Nja, inte direkt egentligen. De hade med sig en monter med Halo: Reach som folk verkade gå förbi och resten av krutet låg på Kinetic, dans och bollekar avlöste varandra och även om tekniken verkade fungera fint, rörelserna svarade faktiskt imponerande bra, så kan jag inte annat än säga, bra teknik, skit spel. Kinetic är en imponerande 3D-kamera men vad spelar det för roll när Microsoft satsar 90% av krutet på dans och workout spel… Hur ska de översätta detta till sin målgrupp? Hur ska det här integrerar med Halo, Gears of War, Fable osv? Visst gäller en del av den här kritiken även Playstation Move, men Sony har faktiskt just nu övertaget i spelutbud, även om det är ganska tunt.

Microsofts monter bleknar dock i popularitet om vi jämför med deras granne, Activision Blizzard. DAMN äger jag bara, ska man utse en mässvinnare är det utan tvekan Petra och hennes Activision. Köerna till Black Ops var enorma från torsdag till söndag (spelet var så pass popis att någon snodde tre debug-maskiner, lycka till att använda dem grabbar) och även Guitar Hero lockade förvånansvärt många åskådare och utövare. Blizzard hade med sig senaste WoW-expansionen som också den lockade en hel del folk och jag fick faktiskt äntligen chansen att testa på Tony Hawk Ride, ni vet skateboard spelet med en Skateboard som kontroll. Förvånansvärt underhållande även om det var riktigt svårt att balansera med en kopp te i en handen, en påse gratisgrejer i andra och en Macbook på ryggen. Star Wars Force Unleashed 2, DJ Hero 2 och nya James Bond-spelet fanns även med och maskinerna var fullsatta så gott som hela tiden jag var där.

Slutligen då, hur var GameX? Maten var dyr, toaletterna fulla med Xbox-propaganda, presscentret hade ständigt slut på Loka och det gick inte få teckning inne i lokalen. Trotts det kan jag inte påstå annat än att GameX var en succé! Utställarna hade verkligen ansträngt sig, så gott som allt man hade kunnat vänta sig fanns på plats, e-sport events, Cosplay-dårar, Sonic, retrospel, PS3Sverige, en och annan kändis (den hattpryda mannen bakom Minecraft såg jag allt).

Min stor förhoppning är att detta blir ett återkommande inslag så att mässa växer. Ni som inte var där, synd för er!

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *