Recension: Playstation Move & Sports Champions


Playstation har på alvar gett sig in i kampen om de marknadsandelar av spelmarknaden som tidigare uteslutande gick till Nintendo och deras Wii. Jag tar en titt på Playstation Move genom att testa oss på Sports Champions , utvecklat av Zindagi Games. Det krävs ingen mensaklubbsmedlem för att inse att Sports Champions är en direkt motsvarighet till Wii Sports som var titeln som gav Wii den position man idag har bland casual gamers. Men vad är det som skiljer Sports Champions från Wii Sports?

Det märks tydligt att man i skapandet av detta spel har haft Wii Sports som förlaga, titeln har en enkel meny där man får välja mellan de 6 olika grenar som erbjuds. Dessa är: Frisbeegolf, pingis, boccia, volleyboll, bågskytte och slåss som gladiatorer med svärd och sköld. Det är alltså ingen sport som är identisk med Wii Sports utbudet, men upplägget är det samma, väldigt intuitiva kontroller som inbjuder till ett lättanvänt spelande som ändå är underhållande.

Grafiken i spelet är något som kanske inte imponerar mot de riktigt stora titlarna på Playstation 3 i övrigt, men i jämförelse med Wii så ligger grafiken självklart ljusår före. Man har också gått ifrån de seriefigursaktiga spelkaraktärerna som Nintendo använder sig av i sin motsvarighet. Miljöerna i spelet ser bra ut, inte något imponerande men det funkar och inga större grafikbuggar tycks finnas.

Då man testar spelet har man alltid möjligheten att genomföra övningar för att lära sig hur man skall tackla svårigheterna i respektive gren. Dessa övningar är väldigt bra om man satsar på att bli riktigt duktig i grenarna, men spelet är inte så svårt att man inte bara kan kasta sig in i äventyret direkt om det är så att man vill det.


Bågskyttet gjorde sig avsevärt mycket bättre med två move-kontroller.


Spänn bågen och hoppas på bulls eye!

Spelet är tänkt som ett partyspel där man spelar i vänners sällskap, samarbetar eller tävlar mot varandra, och spelet gör sig verkligen bäst om man inte är ensam. Trots detta har spelet olika utmaningar på varje gren på olika svårighetsnivåer och nivåer vilket gör att inbitna tävlingsmänniskor som jag själv också kan ha stort nöja av spelet på egen hand. Frisbeegolfen, bågskyttet, pingisen och boccian var riktigt enkla att spela medan volleybollen och gladiatorkampen hade inslag som gjorde att lite mer träning behövdes för att kunna utföra grenarna på ett bra sätt. Just denna enkelhet misstänker jag att är både bra och dålig, det är ju eldigt bra att man snabbt kan låta någon som aldrig spelat det tidigare kasta sig in och vara med i hetluften direkt, men risken är också att man ganska snabbt tröttnar på det då man inte får den utmaning som krävs.

Hur fungerar då spelet ihop med Move? Konfigurationen är enkel, bara att hålla kontrollen i rätt positioner för kameran och några klick så är man igång. Här är dock avståndet viktigt, om man inte har ett lämpligt avstånd och riktning från kameran så blir en irriterande missmatch mellan rörelse och spelkaraktär resultatet. Det är däremot inte svårt att korrigera detta och då följer spelkaraktären Move-kontrollens minsta rörelse. Jag upplevde att exaktheten i rörelserna mellan verklighet och spel var väldigt snarlika. Exempelvis frisbeegolfen kändes väldigt mycket som att kasta friske i verkligheten, vilket naturligtvis är positivt. Precis som till Wii kan man också ha en motsvarighet till nunchucken, på Playstation kallad Navigation Controller. Huvudkontrollen som ser lite ut som en glasskula på en rak strut kallas Move wand. Med navigation kontrollern kan man precis som med nunchucken till Wii styra mer avancerade spel där man styr karaktären med navigation Kontrollens joystick. En stor förbättring jämfört med Wii är här att man slipper den irriterande kabeln mellan huvud- och subkontroller då Move Navigation kontrollen också den har bluetooth och alltså är helt trådlös. Om man som i mitt fall kör Sports Champions så använder man sig av två stycken Move Wand kontroller om man har tillgång till det.


Playstation Move Wand och Navigation Controller, båda helt kabellösa (bortsett från säkerhetsbandet som skall förhindra att mormors kinesiska Mingvas hålls hel…)

Man kan spela alla 6 grenar med en kontroll om man inte har båda, däremot blir exaktheten och nöjet större om man har tillgång till två Move-kontroller. Bågskyttet är ett bra exempel på detta. Jag upplevde först rörelsemönstret i den grenen aningen skumt, men detta berodde på att jag körde med en kontroll, när man istället spelade med två kontroller utgör den ena kontrollen bågen och den andra pilen, vilket gjorde rörelserna mycket mer verklighetstrogna.

Playstation Move använder sig av webcamen för att bestämma positionen av Move Wanden.

Playstation Move imponerar på mig, kameran plockar upp minsta rörelser som man utför och har stor potential att vara ett verktyg till fantastiska spelupplevelser på Playstation i framtiden. Sports Champions var en trevlig bekantskap, däremot känns den verkligen som en direkt kopia av Wii Sports och även deras Wii Play som kom strax efter. Jag hade personligen ett Wii en gång i tiden, men gav upp det då jag tröttnade på grafiken, men också dels på enkla titlar så som Wii Sports som fängslar till en början, men som sen saknar den komplexitet som krävs för ett längre engagemang. Jag tror tyvärr att Sports Champions faller lite under den kategorin. För den sakens skull säger jag inte att spelet på något sätt är dåligt, ett bra partyspel med helt okej grafik och schysta kontroller kommer nog göra den här titeln till en storsäljare, däremot har jag svårt att tro att den når liknande höjder som Wii Sports gjorde.

Sports Champions får 3 av 5 möjliga Dualshocks:

Playstation Move fungerade utmärkt för mig, och jag ser stor potential för den här tekniken i framtida spel, därav ger jag 4,5 dualshocks av 5 möjliga åt Playstation Move.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *