Recension: Blur

Racing spel är kanske inte min absolut starkaste sida, då jag är aggressivt ointresserad av bilar, men nog kan jag uppskatta en god racing upplevelse. Men för att ge detta spel rättvisa åkte jag över en helt till min bror i Linköping då hans intresse för bilar och racingspel är bra mer utvecklat än mitt eget. Planen var enkel, umgås med brodern, spela TV-spel och ända ”jobba”. Vårt utlåtande finns nedan.

Vi börjar väl med en lite historia lektion. Spelutvecklarna Bizzare Creations har en god historia inom racing-scenen och står bakom den populära serien, Project Gotham Racing, en serie som länge definierade Xbox. Efter att ha färdigställt del fyra i serien valde man dock att lämna Microsoft trygga sida och söka lyckan hos Activision och därmed försvann det Xbox-exklusiva avtal man legat under mellan 2001 och 2008. I och med detta uppbrott gick det inte längre att fortsätta Project Gotham-serien så man fick sadla om och resultatet blev ett spel som skiljer sig markant ifrån just PGR, men som erbjuder desto mer glädje för mig som gillar fart framför realism.

Blur är alltså varken Gran Turismo eller Project Gotham Racing, utan blandar friskt Need For Speed med inslag ifrån kart-racing spel (Mario Kart, ModNation Racers) och Modern Warfare.

Spelsystemet

Blur kan spelas ensam eller tillsammans med vänner, fyra spelare vid samma konsol eller upp till 20 spelare online. Precis som innan har utvecklarna Bizzare valt att satsa på licensbilar och vi kan köra bilar ifrån BMW, Dogde, Nissan, Renault, Landrover mfl. Riktiga bilar tillsammans med en trevlig skademodell är alltid ett givet plus för mig och bilintresserade kan ju knappast se det som negativ. Vill man spela själv så finns det ett trevlig litet karriärs läge där du introduceras till ett gäng motståndare med unika bilar och vapenuppsättningar. Det är givetvis din uppgift att besegra alla dessa och samtidigt tilltala dina virtuella fans. Fans spelar en intressant roll i spelet då det är dessa som betalar för dina nya bilar osv. Skön idé som fungerar ganska bra, mitt under ett race kan du få ett mini-uppdrag av dina fans som ger extra poäng om du lyckas, dessa uppdrag kan vara att köra en speciell väg eller att utföra något speciellt.

Vapen spelar som sagt stor roll i Blur och varje spelare kan bära med sig upp till tre Power-Ups/Vapen. Dessa visualiseras vid kofångaren på din bil vilket är ett ganska smart drag av utvecklarna. Du kan välja att använda en Power-Up direkt eller spara den till senare. Vapen och Power-Ups plockas upp genom att köra på speciella ikoner på banan, precis som i WipeOut eller ModNation Racers. Blur bjuder på följande godsaker:

  • Shunt – Klassiskt missil vapen som kan skjutas både framåt och bakåt. Skjuts den framåt är den långsam, men målsökande.
  • Barge – En typ av sköld som knuffar undan motståndare när den aktiveras och kan stoppa Mines, Shunt och Bolt.
  • Mine – Mina som kan släppas bakåt för att lägga ut fällor, eller för att stoppa inkommande Shunts eller Bolts. Den kan även kastas framåt.
  • Shock – Skjuter ut tre blixtar som automatiskt träffar den spelare som ligger först. Efter att den träffat ligger blixtarna kvar en stund och skapar ordentligt med oreda för ankommande trafik.
  • Nitro – Kan användas på två sätt, antigen genom att direkt ge dig en hastighetsökning eller genom att sätta dig i ett temporärt slow-motion läge då styrning och kontroll ökas radikalt, detta läge varar några sekunder sedan skjuts du iväg i super fart.
  • Bolt – Tre små och snabba missiler som kan skjutas både framåt och bakåt. Mycket snabbare än Shunt, men ger betydligt mindre skada.
  • Shield – Sköld som skyddar mot alla form av skada. Varar endast en kort stund.
  • Repair – Lagar din bil så att du undviker haveri, skulle du inte hinna reparera sprängs din bil och du förlorar tid innan du återuppstår i ny kärra.

Grafik och ljud

Grafiken i Blur är välgjord även om skönhetsfel poppar upp både här och där. Blur-effekterna när man åker riktigt fort får oss dock att helt glömma stundtals lågupplösta texturer och i stridens heta finns det ingen tid att anmärka på småsaker. Bilmodellerna är snygga, inredningen syns och vi kan tom se föraren växla under loppen, små detaljer som alltid är trevliga. Vatteneffekterna är också något som ser riktigt bra ut, när man kör över blöt asfalt eller genom smutsiga vattenpölar skvätter vattnet snyggt och ger en lite extra touch. Ljudbilden lämnar heller inget att önska men soundtracket faller mig verkligen inte i smaken. En av styrkorna med Project Gotham Racing var det varierande och ganska kompletta utbud av låtar som fanns att köra till, I Blur är det bara rutten electro som visserligen ger skön fartkänsla i början men som snabbt blir långrandig. Mer variation hade varit trevligt och mer dödsmetal hade förhöjd upplevelsen markant.

Multiplayer

Flerspelarläget i Blur har lånat friskt ifrån andra spel och vi ser tom Modern Warfare som inspirationskälla.Istället för Perks kan man nämligen välja Mods som erbjuder ungefär samma typ av fördelar som Perks gör i Modern Warfare, det kan vara att dina sköldar håller längre eller att dina Nitro gör dig lite snabbare. Ett smart system och vi kan även se att Troféerna integrerats på ett smart sätt. Multiplayer lägena varierar emellan vanlig racing till galna Twisted Metal liknande arena strider där ond bråd död väntar runt varje hörn. Ganska nytt för racing spel i synnerhet är de lagbaserade spellägena där 2-10 förare gör upp om poäng och ära. Mutliplayer är utan tvekan det som göra Blur till ett så pass underhållande spel. Här finns en video som visar upp samtliga flerspelarlägen. Du kan som sagt spela med upp till tre vänner på samma konsol eller tävla mot 19 andra online. Tyvärr går det inte att spela Splitscreen och Online samtidigt, vilket är lite synd.

Slutsats

Blur är ett fartfyllt action-racing spel där just action tar överhanden ifrån början till slut. Du är aldrig borta mer än ett par sekunder innan helvetet brakar lös igen, kort och gott är Blur ett spel utan transportsträckor. Körkänslan är bra, bilarna är många och varierande, banorna känns välgjorda och vapnen väl avvägda. Ett rekommenderat köp, både för bilentusiaster och kartracing fans.

Betyg: 4.5 / 5

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *