Recension – Guardians of the Galaxy

Licensspel brukar alltid vara sisådär, antingen blir det jättebra som i fallet med Batman: Arkham Asylum eller så blir det ett riktigt bottennapp som Superman 64. Nu har turen kommit till Guardians of the Galaxy att bli spel och vid rodret står den här gången Eidos.

GotG - 1
Jag har en sak att bekänna och jag vet att många kommer tycka att jag är konstig nu men jag har aldrig varit någon större beundrare av superhjältegenren oavsett om upphovspersonerna stavas Marvel eller DC. Med det sagt så gick jag faktiskt och såg filmen Guardians of the Galaxy på bio för en herrans massa år sedan och jag blev oerhört positivt överraskad. Framför allt var det humorn och dynamiken mellan karaktärerna som gjorde stort avtryck på mig, Peter Quill, Groot, den excentriska Rocket samt min personliga favorit Drax var ett härligt gäng i vars sällskap jag trivdes och log ordentligt.

Det var av denna anledning jag blev intresserad när jag fick veta att detta karismatiska gäng skulle få ett eget spel. Jag har till och med skippat allt vad Insomniacs Spider-Man och The Avengers heter men detta fångade genast mitt intresse och jag blev inte besviken. Då det här spelet främst bygger på serietidningarna så ser karaktärerna väldigt annorlunda ut jämfört i filmerna men det gör inte något alls, dynamiken, humorn och värmen sitter som en smäck och jag har aldrig riktigt tråkigt med gängets äventyr i videospelsvärlden.

GotG - 2
Till en början trodde jag att spelet skulle bli lite enformigt då den enda karaktär man faktiskt får styra är Peter Quill men det visade sig snabbt att jag hade fel. Övriga karaktärer deltar även dom i striderna och man kan genom en enkel knapptryckning ”tagga” in dessa för specialattacker och kombinationer vilket gör att jag aldrig har tråkigt.

Ur en teknisk synvinkel så är detta också riktigt snyggt, jag spelade Xbox Series X-versionen med den nya tekniken Dolby Vision och stundtals är det här spelet rent groteskt vackert. En del smärre grafiska och tekniska buggar uppenbarade sig däremot emellanåt men aldrig så pass ofta att det störde spelupplevelsen som helhet. Det märks att detta är ett polerat spel med respekt för källmaterialet och det ska Eidos vara stolta över.

Ska jag vara lite negativ så måste jag påpeka att mängden mellansekvenser och dialog stundtals går till överdrift och spelet snubblar farligt nära in på Metal Gear Solid-nivå emellanåt vilket är lite trist när man vill spela vidare. Lyckligtvis är dialogen för det mesta intressant och välskriven.

GotG - 3
Guardians of the Galaxy är ett licensspel som gör det mesta rätt, det är troget källmaterialet samtidigt som det vågar ta ut svängarna rejält och Guardians-gänget är precis lika härligt här som på vita duken. Slutligen måste jag passa på att nämna det helt fenomenala soundtracket som verkligen sätter tonen för spelet!

Testad version: Xbox Series X

Största +

Välskrivna karaktärer
Kul strider
Fantastiskt soundtrack

Största –

Stundtals blir det väl mycket dialog

8av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *