Recension – Back 4 Blood

Tillhör du skaran som spelade actionspelet Left 4 Dead från Turtle Rock Studios för en herrans massa år sedan på PC? I så fall kommer du direkt att känna igen konceptet med fyra överlevare och en massiv hord med zombies! Back 4 Blood behåller ordvitsen med 4an i namnet trots att det är det första spelet i en eventuellt växande spelserie som handlar om att tillsammans med 3 andra spelare överleva flera banor med överväldigande antal fiender att skjuta på tills man når säkerheten i slutet på banan.  

Berättelsen i Back 4 Blood finns väldig tunt inlindat i bakgrunden i form av att världen har gått under och det kryllar nu av zombies (eller Ridden, som de kallas i spelet) av flera olika slag, varav några har särskilda krafter eller egenskaper. Det visar sig att viruset som förvandlar människor till Ridden kom ifrån en typ av mask som anlände till jorden i en meteorit som landade för miljontals år sedan, som sedan hittades av forskare, nedfrusen och inaktiv. Såklart så måste ju mänsklighetens nyfikenhet återuppliva masken som genast attackerar och invaderar sin första människovärd och därifrån så är jordens undergång ett faktum. Våra överlevare arbetar utifrån små tillhåll där det inte samlas för många människor åt gången och deras nya yrkesroll är ”Cleaners” och innebär att de far runt och skaffar förnödenheter och städar upp de infekterade i området om möjligt. De fyra överlevare som vi får börja spelet med är Walker, Mom, Holly och nykomlingen Evangelo. Efter berättelsens gång så låser vi sedan upp fler karaktärer och samtliga har särskilda passiva bonusar och startvapen. 

Mellan spelsessioner så kan man skapa en slags kortlek som innehåller olika bonusar som aktiveras under spelets gång. Dessa kan variera från snabbare omladdning till mer hälsa eller andra förmågor. Man kan därför ”bygga” sin karaktär på olika vis innan man startar en session genom att förbereda en kortlek med bonusar som man tror kommer gynna sessionen. Vid start av en ny bana så får man sedan välja och aktivera några av korten och kan även plocka upp bonuskort genom att finna dem liggandes eller genom att utföra bonusmål under banans gång. Likaså finns det korrumperade kort som spelet aktiverar mot din grupp, såsom en tät dimma eller mer aggressiva Ridden och så vidare, vilket gör att varje bana blir lite annorlunda att utföra vid varje spelsession. Det finns 4 akter och över 30 banor att överleva i kampanjen och med de korrumperade korten så kan dessa variera rejält i svårighetsgrad mellan varje spelsession. 

Med det sagt så har jag haft en del svårigheter att ta mig igenom spelet. Det är svårt och spelet har som standard att friendly fire är aktiverat, vilket betyder att man kan råka skjuta och skada varandra, vilket händer otroligt mycket under hektiska eldstrider. Om man väljer att spela på den lättaste svårighetsgraden så tas dock friendly fire bort. Det är lättare att kommunicera och övervinna spelet om man redan är ett färdigt sammansatt gäng men när jag slumpas in med 3 andra främmande spelare så uppstår jämt kaos, då det är otroligt sällan som någon har på sin mikrofon eller överhuvudtaget lyssnar på kommunikationen mellan spelare. Någon kanske står still utan att göra något samtidigt som en annan rusar huvudet först in i ett kråknäste som i sin tur triggar en Ridden-hord, för att i nästa ögonblick bara dö och lämna spelet. Jag har haft turen att undvika spelare som går med i spel enbart för att jäklas genom att skjuta ihjäl medspelarna med friendly fire, men jag har hört att det är något som förekommer för andra. Något otroligt positivt är dock att Back 4 Blood erbjuder crossplay med andra enheter vilket öppnar upp för mycket mer spel med vänner som har spelet på andra konsoler eller PC. På PlayStation 5 så kan man ta hjälp av en aim assist för att tävla med PC-spelarnas pricksäkerhet med mus och tangentbord. Nätkoden har varit helt okej för min del och det är sällan som det har laggat så att det förstör min spelupplevelse, men det har förekommit med spelare som har haft mycket hög ping. 

Grafiken är riktigt snygg och ljudet får mig att känna mig både jagad och utsatt när det finns mycket fiender runt omkring (speciellt i hörlurar). Det är en hel del grafiska scener med våld och blod i högupplösta detaljer, så kanske inte något för de med svagt sinne för såna hemskheter.

Att ta mig fram i kampanjen har varit utmanande då jag har spelat med slumpade spelare som nämnt ovan och har även testat med bara botar. Inget av alternativen är optimalt men oftast så har jag bättre lycka med botar, sorgligt nog. Tråkigt nog så har jag missat flera speltillfällen med kompisar då vuxenlivet olika scheman krockar titt som tätt, men jag är säker på att jag hade haft mycket roligare i en dedikerad fyrmannagrupp hela vägen genom kampanjen. 

Back 4 Blood är utan tvekan en rolig och intensiv upplevelse för ett kompisgäng oavsett konsol eller PC tack vare crossplay, men blir genast mycket tråkigare om du spelar ensam och försöker spela med slumpade spelare eller bara botar. Innehållsmässigt så finns det mängder med banor att spela igenom, karaktärer att spela och vapen att anpassa till din (eller ditt lags) spelstil! 

Största +
Crossplay
Över 30 banor
Karaktärer har särskilda bonusar

Största – 
Friendly fire kan sabba rejält i slumpade matcher
Svårt att överleva en bana ensam

7av10

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *