Recension – Alan Wake Remastered

Alan Wake firar elva år och det helt briljanta skräckäventyret får en lika briljant nyversion där vi än en gång får utforska Bright Falls fast med nyare grafik. Håller spelet fortfarande?

Wake - 1
Jag minns mycket väl perioden som ledde upp till lanseringen av Alan Wake. Finska Remedy hade etablerat sig som experter inom industrin tack vare två helt briljanta Max Payne-spel och förväntningarna på deras första skräckäventyr var enorma. Vi fick vänta i sex långa år och när spelet äntligen släpptes visade det sig snabbt att det infriade mina högt ställda förväntningar och mer där till.

Alan Wake var när det kom ett rent makalöst bra spel som lånade friskt från allt jag älskar med både film och spel. Tunga namn som Stephen King och David Lynch stod för största inspirationen samt att man sneglat både en och två gånger på klassiska spelserier så som Silent Hill och Resident Evil. Slutresultatet blev dock något helt unikt och alldeles, alldeles underbart och Alan Wake står sig fortfarande som ett av de bästa spel jag spelat under hela 2000-talet.

Wake - 3
Premissen är lika enkel som den är engagerande. Författaren och tillika huvudpersonen Alan Wake har fått skrivkramp och beger sig med sin fru Alice till den lilla småstaden Bright Falls (som påminner väldigt mycket om Twin Peaks) i syfte att få fart på skrivandet igen. Bara några timmar efter att de flyttat in i den ensliga stuga där semestern ska tillbringas så försvinner Alice under mystiska omständigheter och Alan vaknar upp i en kraschad bil utan några större minnen från händelsen.

Det som gör Alan Wake så unikt som spel är dels den helt makalösa stämningen som genomsyrar hela äventyret samt de fenomenala striderna som är precis lika enkelt utformade som de är beroendeframkallande. Remedy har skalat ner striderna till ren och skär spelglädje och precis vartenda möte med de så kallade ”Fallen” är roliga. Här finns inga mekaniker för att uppgradera vapen, lära dig nya förmågor eller dylikt som präglar andra nutida spel. Den arsenal du hittar är den arsenal du har att tillgå mot alla som vill ta livet av stackars Alan. Det är något befriande med att striderna är så pass enkelt utformade och avskalade, det känns som överlevnadsskräck på ett helt annat sätt än vad genren annars brukar stå för.

Berättelsen som sådan är fortfarande en av de absolut bästa sådana jag upplevt i ett TV-spel och alla referenser till nördkultur, skräck och filmer får mitt hjärta att bulta extra hårt för all omsorg Remedy lagt ner på det här spelet.

Wake - 2
Jag har spelat igenom originalversionen åtskilliga gånger sedan det släpptes och senaste gången var tidigare i år då spelet är bakåtkompatibelt på Xbox Series X men lik förbaskat har jag fortfarande lika roligt med den här nyversionen trots att spelet ligger färskt i minnet. Denna version har uppgraderade texturer, högre bilduppdatering samt ett helt nytt ljudspår med kommentarer från utvecklarna och det räcker gott och väl när grundmaterialet är så pass bra.

Alan Wake var ett mästerverk år 2010 och det är ett om möjligt ännu större mästerverk när det släpps på nytt år 2021. Det här är ett spel som alla som har minsta intresse av skräck och spänning bör ha i hyllan (eller i sitt digitala bibliotek). Jag hoppas nu innerligt att Remedy arbetar på en uppföljare då Alan Wake förtjänar att få ett nytt äventyr.

Testad version: Xbox Series X

Största +

Bright Falls är vackrare än någonsin tidigare
Berättelsen är en av de bästa som skrivits för ett spel
Striderna är lika geniala som de är beroendeframkallande

Största –

Remedy har aldrig lyckats göra ett bättre spel

10av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *