Recension – Far Cry 6

Mitt engagemang för Far Cry-serien har varit minst sagt blandat genom åren. Vissa av titlarna har varit ruskigt roande, Blood Dragon och New Dawn exempelvis, medan andra mest framkallat gäspningar hos mig. Nu är den sjätte numrerade delen här och till sin hjälp har Ubisoft anlitat en av världens just nu hetaste skådespelare.

FC6 - 1
Giancarlo Esposito är denna gång det stora dragplåstret och då jag fullkomligen älskar både Breaking Bad, Better Call Saul och The Mandalorian så var det inte utan anledning som jag blev nyfiken på Far Cry 6. Karln är minst sagt expert på att spela obehagliga roller oavsett om karaktärerna heter Gus Fring, Moff Gideon eller i det här fallet Antón Castillo. Tunga namn är visserligen en sak men är spelet roligt att spela? Det blir ett rungande ja på den frågan.

Det är en brutal värld som målas upp i Far Cry 6 där den elaka diktatorn Antón Castillo tagit kontroll över en hel nation i syfte att framställa en form av tobak som används för att bota cancer. Premissen är lika dum som den är underhållande men faktum är att trots det överdrivna så är detta den mest trovärdiga berättelsen i Far Cry-universumet. I rollen som Dani (du får välja mellan en manlig och en kvinnlig karaktär) så måste du tillsammans med den lokala motståndsrörelsen jäklas med Castillos olika underordnade på alla möjliga sätt i syfte att ta tillbaks kontrollen över öriket.

FC6 - 3
Det känns som att utvecklarna på Ubisoft gjort rejält med efterforskningar kring vad som är trovärdigt och inte, vid ett tillfälle i spelet nämner en av karaktärerna att det inte räcker att störta Castillo utan att landet då kan få inbördeskrig mellan olika grupper som en följd, något som faktiskt inträffat flertalet gånger i verkligheten.

Trots temat så känns det inte som att Ubisoft fokuserat på att göra politik av Far Cry 6, tvärtom, huvudsyftet med spelet är att spelaren ska ha roligt och i det avseendet har man verkligen lyckats. Kartan är den här gången helt enorm och arsenalen man har att tillgå likaså. Att bygga, uppgradera och upptäcka nya vapen är vansinnigt roligt den här gången och ett av de nya tillskotten stavas Supremos. Detta är kort och gott en slags ryggsäck som kan användas till olika saker, vill du exempelvis avfyra mängder av raketer mot fienderna så finns den möjligheten och likaså att skicka iväg giftgas som vänder de ondskefulla soldaterna mot varandra.

FC6 - 2
Far Cry-serien har alltid varit en gigantisk sandlåda för de som gillar att experimentera men här har Ubisoft skruvat upp det ytterligare ett snäpp när det kommer till galenskaperna. Humorn i spelet är dessutom helt vansinnig, bara det att du kan få med dig en krokodil som du kan skicka på fienderna eller en tax(!) i rullstol vid namn Chorizo säger ju en hel del. Manuset känns denna gång betydligt mer välskrivet än tidigare och man fattar genast tycke för de olika karaktärerna.

Uppdragen består i vanlig ordning av att döda diverse befälhavare, ta över baser och ställa till med allmän oreda. Den stora skillnaden jämfört med de tidigare spelen i serien är att variationen den här gången är betydligt större. En bit in i spelet får man exempelvis i uppdrag att förstöra två stycken av Castillos fartyg. Uppdraget börjar uppe i ett fyrtorn varpå du kastar dig ner mot skeppen, fäller ut din fallskärm och tar dig ombord. Du får välja om du vill smyga och döda besättningen utan att bli upptäckt eller om du vill gå bärsärk och skjuta alla. Jag valde det senare alternativet och fick då både en helikopter som understöd samt en kompanjon som satt i fyren och sköt raketer mot skeppen.

När det kommer till grafiken och det tekniska så är Far Cry 6 rent vansinnigt läckert och spelet rullar på i stabila sextio bildrutor i sekunden. De grönskande omgivningarna och städerna ser ruskigt fina ut på min LG CX med HDR och detta är definitivt ett spel som visar vad Xbox Series X går för.

FC6 - 4
Far Cry 6 försöker inte på något visa att uppfinna hjulet på nytt, det försöker dock att få spelaren att ha så roligt som möjligt och här har man helt enkelt lyckats då jag aldrig haft så här skoj i ett Far Cry tidigare. Att sedan Giancarlo Esposito gör seriens mest minnesvärda skurk någonsin gör knappast saken sämre.

Testad version: Xbox Series X

Största +

Giancarlo Esposito är fantastisk som vanligt
Ruskigt läckert rent tekniskt
Variationen är större än någonsin tidigare
Mängder av olika vapen och djur

Största –

Hur ska nästa skurk kunna toppa Giancarlo?
Inte direkt nytänkande utan mest mer av samma

8av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *