Recension: Lost Judgment

wallpapersden.com_lost-judgment-2021_3840x2160

Vi får åter spela som privatdetektiven Takayuki Yagami som i denna uppföljare förflyttar sig till Yokohama för att lösa ett minst sagt besynnerligt fall som börjar med en tafs-skandal som sedan verkar utvecklas till ett rent mordfall på en helt orelaterad plats. Ryu Ga Gotuko Studios senaste spel är otroligt spännande och det är en del ganska mörka teman som behandlas som bär stark kontrast till de annars lättsamma sidouppdragen som finns i dessa spel.  

Takayuki Yagami är fortfarande en privatdetektiv och driver tillsammans med sin partner Kato en detektivbyrå i Kamurocho, staden som vid det här laget är en stapel i Ryu Ga Gotukos flaggskepp-spel Yakuza. Vi startar med en liten stakeout som pågår åt en klient, en ung tjej som misstänker att hennes pojkvän har något fuffens för sig då han hela tiden lånar pengar av henne för någon mystisk skuld. Yagami får prova på att förfölja snubben utan att bli upptäckt, klättra på husväggar, smyga i korridorer och undersöka områden efter ledtrådar under denna snyggt inlindade tutorial. Mycket riktigt visar det sig att snubben är en usel typ, likt många andra i Kamurocho och en strid bryter ut. Yagami är något av en Kung Fu-mästare och bemästrar nu tre olika former av Kung Fu: Crane Style, Tiger Style och den nyutvecklade Snake Style som alla har egna combos och egenskaper för att ta sig an olika sorters strider. 

Efter denna introduktion så får Yagami och Kato ett samtal från några bekanta ifrån spelets föregångare som har startat en egen detektivbyrå efter att ha inspirerats av Yagami i spelet före. De är bosatta i Yokohama och bjuder in Yagami och Kato att hjälpa dem med deras första stora fall i stadens privatskola, Seriyu High School. Det är skolans rektor som anlitar dem för att ta reda på om det försiggår mobbning på skolan och skaffa fram bevis om så är fallet. Ganska snabbt så visar det sig att ja, mobbning förekommer definitivt och även att det var en så pass grov mobbning för fyra år sedan så att en elev faktiskt begick självmord på grund av det. Yagami får snart också ett samtal från en gammal advokat-kollega om att en klient som hon har försvarat i en tafs-skandal visar sig vara pappan till eleven som begick självmord för fyra år sedan och han sa även i rättegången att polisen kommer att finna ett lik i Yokohama och att det liket tillhör Hiro Mikoshiba, en lärarstudent som var misstänkt till att ha drivit hans son till självmord för fyra år sedan. Ett givet motiv men även ett snortight alibi gör att fallet blir mycket svårare och Yagami får i uppdrag att ta reda på vem som faktiskt mördade Mikoshiba, samtidigt som han går undercover i skolan som en konsult till de olika skolklubbarna i Seriyu High. 

Lost Judgment_20210924183405

Även om berättelsen blir ganska tung och mörk ju längre man kommer så hindrar det inte spelet från att ha sina ljusglimtar och tokiga sidouppdrag som även de är lite av en grundpelare i Ryu Ga Gotukos spel. Yagami skulle ju kunna jaga efter de ansvariga för det brutala mordet men att fota och jaga rätt på omtalade UFO’n och lokalisera gamla studenters tidskapslar är också viktiga ändamål. Detsamma gäller Yagamis nya hobby i att åka skateboard, då det finns lokala tävlingar för just det eller drönar-race som du kan samla bitar till och konstruera. Sen får vi inte glömma de olika skolklubbarna: att ta dansklubben till dansfinal är också viktigt och så är det ett ganska roligt rytmiskt minispel involverat! För att inte tala om robotklubben, fotoklubben eller det lokala boxningsgymmet eller motorcykelgänget!  Genom att delta i de olika aktiviteterna och klubbarna så spårar man samtidigt någon som går under namnet ”The Professor” som utger sig för att vara ett kriminellt geni. Kort och gott så finns det nästan hur mycket som helst att göra i Lost Judgment som inte involverar huvudberättelsen vilket jag välkomnar, då även om berättelsen är riktigt bra så kan det kännas lite tungt efter ett par timmar med långa mellansekvenser som förklarar mycket om fallet. 

När det kommer till stridssystemet så är Yagami fortfarande mer smidig och snabbare än vad Yakuzas protagonister har varit tidigare, då de är större och lite “buffligare”. Yagami däremot slåss med snabba, precisa slag inom sina olika stilar:
Crane Style: Många svepande attacker som är avsedd att träffa så många fiender som möjligt och är även bäst på att undvika slag genom undvikande manövrar.
Tiger Style: En hårdare stil som kan ladda upp slagen för att ge hårdare skada på enskilda fiender, bättre ämnad för en stark fiende eller boss.
Snake Style: Den här stilen satsar mycket på parering och avväpning, man kontrar flera slag och öppnar upp fienden för öppna slag och kan skrämma fiender bland annat genom att ta deras vapen ifrån dem.

Heat moves är också fortfarande närvarande och de varieras beroende på vilken stil du använder dig av vilket är kul att se och jämföra! De kallas numera för EX moves och fylls på medan Yagami slåss och när den har nått en viss nivå så kan du starta ett EX Mode där fler heat moves och attribut aktiveras under en kort tid. Även dessa påverkas av vilken stil som är aktiv i striden och kan uppgraderas i menyn. 

Lost Judgment_20210925104137Grafiken på Playstation 5 är urläcker och mellansekvenserna är nästan som hämtat ur verkligheten. Detaljer på människorna som har modellerats är enastående och röstskådespeleriet är fenomenalt, både den japanska och den engelska. Spelet flyter stadigt runt 60 fps i standardläge och tappar nästan aldrig under 55 fps. Det finns även ett Resolution-läge där fps ligger runt 30, men jag kan i ärlighetens namn knappt se skillnaden på grafiken då standardläget är minst lika läckert men har snabbare och stadigare fps. 

Lost Judgment är ett fantastiskt spel som levererar en komplett, involverande och spännande huvudberättelse blandat med ett brutalt och tillfredsställande stridssystem som jag i princip aldrig tröttar på, då jag ständigt söker upp slumpade strider för att testa nya coola EX moves eller attacker på. Bosstriderna bjuder också på otroligt cool koreografi i fighterna via QTE-prompter som håller mig på tårna och skruvar upp coolhetsfaktorn till 11 i de allra flesta fallen. Att Yagami faktiskt är en detektiv märks av då många av sidouppdragen handlar om att smyga och undersöka mer än att bara bryta sig in och ge någon på käften vilket är ett välkommet inslag, även om jag gillar striderna. Du kan definitvt spela Lost Judgment utan att ha spelat det föregående spelet då det är fristående till handlingen och ger korta flashbacks till tidigare händelser under spelets gång utan att förlita sig på sin föregångare. Det finns otroligt många sidoaktiviteter att ta sig an och det finns något för alla, även om jag personligen inte är direkt intresserad av varken mahjong, golf eller poker så finns det tillgängligt.

Lost Judgment_20210916205259

Största +
Striderna är fantastiskt designade
Huvudberättelsen är väldigt gripande
Det finns så mycket att göra i form av minispel och sidoaktiviteter

Största –
Mellansekvenserna kan ibland vara för långa
Vissa minispel har för höga krav för att komma vidare i sidouppdrag och blir mest tjatiga

9av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *