Recension – Samurai Warriors 5

Musou-genren är lite av en vattendelare både bland spelare och media som helhet. Många älskar genren men många hyser lika stark avsky mot den. Nu är Omega Force tillbaka med ännu ett tillskott i form av Samurai Warriors 5 och jag har testat Xbox-versionen.

SW5 - 1
Bland alla de spelgenrer som existerar på marknaden idag så måste ändå Visual Novel och Musou-genren vara bland de mest nischade. Omega Force egenskapade genre är ingenting som tilltalar den breda massan men det har heller aldrig varit poängen utan detta är en typ av spel riktade mot en viss typ av entusiaster.

Jag själv är frälst sedan många år tillbaka och att få ha testat på Omega Force egna tolkningar av både Zelda, Fire Emblem och Dragon Quest har varit en ren fröjd. Ser man bortom den enligt många enformiga ytan så döljer sig där spel med ett ganska stort djup som aldrig upphör att fascinera mig.

Samurai Warriors 5 är mer av det som gjorde fyran så bra även om man till viss del valt att förnya sig genom att använda sig av en om möjligt ännu mer tecknad grafikstil. Även bekanta karaktärer så som Nobunaga och Tadakatsu Honda är betydligt yngre än i de tidigare spelen och för de som bryr sig så finns en välskriven berättelse bakom den köttiga ytan.

SW5 - 3
Jag är dock av uppfattningen att berättelsen känns lite som den är en efterhandskonstruktion och helt i onödan då sisådär 99% av de som köper den här typen av spel gör det bara för all action spelen innehåller och då blir mellansekvenserna snarare något som drar ner på tempot och något man helst hoppar över.

Något som serien varit känd för är det fantastiska soundtracket och även denna gång bjuds det på rockmusik med orientaliska toner som inte bör göra någon besviken.

Kampanjen känns denna gång betydligt mer fokuserad än tidigare och Samurai Warriors 5 har inte lika många spelbara karaktärer som i många av de tidigare spelen. Detta är dock positivt då de som faktiskt är spelbara lyfts fram på ett helt annat sätt.

Det som gör mig mest besviken är att spelet enbart är utvecklad med de äldre konsolerna i åtanke. Det finns inte ens några visuella förbättringar för PS4 Pro eller One X utan detta är ett spel som drivs av snart 8 år gammal hårdvara.

SW5 - 2
Samurai Warriors 5 uppfinner inte hjulet på nytt och det försöker heller ej att göra det. Har du inte gillat Musou-genren innan så lär du inte göra det nu heller men för oss redan frälsta så levererar Omega Force ytterligare en actionpärla värd väntan!

Testad version: Xbox One via Xbox Series X

Största +

Kampanjen är mer fokuserad än tidigare
Den nya visuella stilen är riktigt läcker
Beroendeframkallande som vanligt

Största –

Inga förbättringar för ägare av de nya konsolerna
Själva berättelsen är något man helst skippar
Grymt soundtrack

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *