Recension – Crash Bandicoot 4: It´s About Time

Efter tre enormt lyckade spel till PlayStation så sjönk pungråttans karriär som en sten i takt med att spelen blev sämre då de bytte utvecklare. Nu är Toys for Bob här och ska råda bot på situationen men lyckas Crashs fjärde äventyr leva upp till förväntningarna?

Crash 4 - 3
Min första kontakt med Crash Bandicoot var genom ett demoställ i den lokala butik där jag praktiserade som 13-åring. Även om spelet aldrig lyckades nå upp till samma höga nivå som det konkurrerande Super Mario 64 så var det fortfarande ett underhållande plattformsäventyr och ett spel som visade att även Sony börjat satsa på genren rejält.

De två uppföljarna blev betydligt bättre och de formade i stor mån Naughty Dog till den världskända studio som de är idag. Jag har alltid varit av åsikten att studions mer färgglada plattformsspel är de bästa spel de någonsin producerat och den åsikten står jag fast vid.

I en tid där marknaden i stort sett domineras av onlineupplevelser och skjutspel så kommer Crash Bandicoot 4: It’s About Time som en frisk fläkt. Det märks att utvecklarna på Toys for Bob verkligen förstått vad Crash handlar om, nämligen ren och sker spelglädje utan distraktioner.

Crash 4 - 2
Spelet släpptes ursprungligen förra året men det är först på de nya konsolerna spelet verkligen får visa vad det går för. Jag har testat det på Xbox Series X och att uppleva ett spel av den här typen utan laddningstider blir som en helt ny upplevelse. Denna version av spelet har i dagsläget några smärre problem i form av lägre bilduppdatering på en del ställen jämfört med PlayStation 5-versionen men det hoppas och tror jag är något utvecklarna lär fixa genom en uppdatering framöver.

Det som gör spelet så otroligt underhållande är den rent fenomenala bandesignen, det känns som att Toys for Bob sneglat på spel som Donkey Kong Country: Tropical Freeze och Super Mario Odyssey ganska mycket när det kommer till det kreativa men samtidigt har de hittat sin egen grej. Banorna i det här spelet är bra mycket längre än i originaltrilogin och det finns mängder av hemligheter som är finurligt placerade längs nivåerna.

Crash 4 - 1
Det enda jag har att klaga på när det kommer till strukturen är att mycket i spelet är lite väl kryptiskt att hitta utan att använda guider på internet. Det finns också på tok för många lådor på många utav banorna vilket innebär att man måste spela om dom väldigt många gånger om man ska kunna ta 100% vilket i det här fallet inte nödvändigtvis är positivt. Att nå målet och ha missat en låda av drygt fyra hundra känns mest frustrerande, något som inte var ett problem i de tidigare spelen då nivåerna var så pass korta.

Toys for Bob har med Crash Bandicoot 4: It’s About Time skapat det bästa plattformsspelet på många år, ett spel fyllt av utmaning, kreativitet och spelglädje. Det är helt enkelt ett måste för alla åldrar oavsett vilken konsol du väljer att spela det på!

Testad version: Xbox Series X

Vi fick en recensionskod av Activision.

Största +

Sanslöst kreativ bandesign
Musiken är svängig
Utmanande men rättvist
Vackert som en Pixar-film

Största –

På tok för många lådor på banorna
Vissa tekniska problem i Series X-versionen

9av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *