Recension – Yakuza: Like A Dragon

Yakuza_LAD_01Yakuza Like A Dragon är den sjunde delen i Yakuza från Sega, men då protagonisten Kiryu Kazumas äventyr tog slut i föregående spel så gör nu Ichiban Kasuga sin debut som spelets nya ansikte och tillsammans med den nya hjälten så kommer även en helt ny spelstil i form av ett RPG, som kontrast till seriens tidigare arkad-beat’em’up-stil. 

Ichiban Kasuga är en riktigt frisk fläkt i Yakuza och är som den andra sidan av myntet till Kiryu, spelseriens tidigare hjälte. Med sin naturliga charm och godhjärtade iver och volym så kan man inte låta bli att tycka om Ichiban. Kiryu har alltid haft en viss charm i sitt stoiska sätt, men Ichiban verkligen flödar över med positivitet och motivation, även när det är som mörkast. Man känner verkligen för honom, då hans backstory är rörande. Han togs in som liten av ett ”lusthus” i Kamurochoo då hans mamma var prostituerad och ingen far fanns till hands. I ung ålder så hamnade han i trubbel med några kriminella och blev räddad av en patriark till en av Tokyos maffias familjer. Sedan den dagen så har Ichiban varit den mest lojala underhuggare till familjen och ser patriarken, Masumi Arakawa, som den fadersfigur han själv aldrig haft. 

Något går dock snett och Ichiban blir tvungen att ta på sig skulden för ett mord som han inte har begått, för att skydda patriarkens högra hand och i samma veva familjen. Så han tar på sig att sitta av fängelsetiden på 18 år, med målet inställt på att äntligen få återgälda mannen som räddade hans liv som ung. Efter 18 långa år så möts dock Ichiban av… Ingenting. Det är ingen som välkomnar honom ut och familjen har till synes blivit förrädare till husen och familjerna som de tjänade under för 18 år sedan. Det är här som berättelsen verkligen tar fart och man får de där hjärtskärande och spännande stunderna som Yakuza-serien alltid har gjort så himla bra, och Like a Dragon är inget undantag. 

Yakuza_LAD_03

När huvudberättelsen griper tag i mig så blir jag som fastklistrad och det varvas ned under tiden med lika galna sidouppdrag som i vanlig anda. Ichiban kan bli både gokartförare och professionell burksamlare på sin fritid och tillsammans med sina nya vänner kan de ta sig an Yakuzas version av dungeons och arenastrider för att öka gruppens styrka. På tal om det så är spelet som tidigare nämnt nu ett RPG, med allt som det innebär. Ichiban har tre nya vänner som agerar party members med egna unika färdigheter och jobb (class) som de kan levela upp. Hans nya vänner är Adachi, (fd polis), Nanba (fd sjuksyster) och Saeko (hostess) som alla har en gripande berättelse som vävs in tillsammans med Ichibans överhängande berättelse.

Varför är det ett RPG då? Jo, Ichiban växte upp med Dragon Quest och ser allting i klassiska RPG-termer vilket spelet tar väl vara på. Från att fiender förvandlas på gatan till olika typer av ”monster” till att Ichiban drar upp ett magiskt basebollträ ur cement likt Kung Arthur med Excalibur. Man märker att utvecklarna har haft riktigt roligt med den här titeln och jag älskar det. Det är en sådan lustig form av humor som inte tar ifrån den mer tragiska berättelsen utan snarare lägger en välbehövlig kontrast i mellanläge. 

Stridsmenyn liknar mycket den i Persona 5, vilket är mycket välkommet då det är snyggt och känns väldigt skarp mot bakgrunden. Interaktiva knapptryck så som att skydda sig precis innan ett slag inkommer för en Perfect Guard och lite QTE för specialattacker för att förstärka dem ökar inlevelsen i striderna gentemot att bara trycka på kommandon och vänta. Genom att vara snabb med partymedlemmarnas uppföljningsattacker så kan man utföra mycket skada på fienderna om man är snabb och taktiskt vilket ytterligare förhöjer spelarens interaktion i striderna. 

Yakuza_LAD_02

Spelet skiftar också ifrån Kamurochoo, som de flesta i spelserien har varit belägen i, till Yokohama för ett välbehövt ombyte, framförallt nu när vi har en ny protagonist. Kamurochoo är nästan som en egen karaktär vid det här laget, likt Hogwarts i Harry Potter så är staden så pass ikonisk, vilket cementerar fokusskiftet mellan Kiryu och Ichiban på ett bra sätt. 

Yakuza Like A Dragon är en fantastisk addition till spelserien och RPG-elementet är otroligt passande både till spelet i sig och till berättelsen att Ichiban är lite av en spelnörd. Om du aldrig har spelat ett Yakuzaspel innan så kan det vara ett bra inhopp då skiftet på protagonist och skiftat och det är en egen berättelse som inte förlitar sig på tidigare kunskaper och erfarenheter ifrån spelserien, men för maximal uppskattning så är ju Yakuza 0 till 6 verkligen att rekommendera, då framförallt i sina nyutkomna Kiwami-versioner på PlayStation 4.

Största +
Ichiban är så sjukt likeable
Stridsmenyerna är riktigt läckra
Turbaserade och interaktiva strider

Största –
Är man inte hängiven till berättelsen så kan vissa scener ta lååååång tid innan man får spela
Burksamlande och andra sidouppdrag är kul på papper, mindre kul i praktiken

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *