Recension – Immortals: Fenyx Rising

Den nya generationen har precis börjat men ändå har Ubisoft nu lyckats få ut sitt tredje spel till de senaste konsolerna vilket ändå måste ses som något slags rekord. Den här gången är det dock förhoppningsvis starten på ett helt nytt varumärke och det finns all anledning att känna spänning inför Immortals: Fenyx Rising som spelet heter.

Fenyx - 1
Det sägs att många autistiska barn har specialintressen redan i unga år och för egen del var den grekiska mytologin något jag brann enormt mycket för som liten. Jag konsumerade i princip allt jag kunde komma över som rörde Zeus, Poseidon, Ares och resten av de grekiska gudarna oavsett om det gällde film, spel eller litteratur. Ett spel som gjorde starkt avtryck på mig var The Battle of Olympus till Nintendos första konsol och jag vet inte hur många gånger jag varvade spelet tillsammans med min far.

Efter NES-spelet verkade intresset hos utvecklarna vara som bortblåst för grekiska och episka berättelser och jag har i åratal gått och längtat efter ett modernt spel som tar avstamp i dessa klassiska berättelser. När recensionskoden för Immortals: Fenyx Rising hamnade i min inkorg så hoppade jag av glädje och förväntan, skulle detta äntligen bli spelet som gjorde rättvisa åt den grekiska mytologin? Med både detta och Netflix nya serie Blood of Zeus så känns det verkligen som att intresset är högre än någonsin tidigare.

Immortals: Fenyx Rising skulle från början fått den något generiska titeln Gods and Monsters vilket senare ändrades av någon anledning. Det nya namnet syftar också på gudarna samt Fenyx som är spelets huvudkaraktär. Trots ett förutbestämt namn så får du faktiskt skapa din egen hjälte i spelet och valen är en hel del både när det kommer till utseende och kön.

Fenyx - 3
På något vis är det beundransvärt att Ubisoft väljer att satsa på något nytt trots att deras starkaste varumärken säljer som smör oavsett om de heter Assassin´s Creed, Far Cry eller Watch Dogs och att satsningen då är så helhjärtad gör mig riktigt glad.

I rollen som Fenyx är det din uppgift att utforska antikens Grekland och hjälpa de olika gudarna med diverse problem som orsakats av den ondskefulle Typhon. Stackars Afrodite har exempelvis blivit förvandlad till ett träd och den en gång så mäktige krigsguden Ares är bara en feg liten tupp. Som du kanske förstått vid det här laget så innehåller den här historielektionen också en stor portion humor som faktiskt är ruskigt rolig. Jag får hela tiden känslan av att jag spelar ett tecknat äventyr från Pixar och då grafiken är så pass färgglad så är Immortals: Fenyx Rising helt enkelt ett spel som man blir glad av att spela.

Rent tekniskt ser spelet rent makalöst ut på de nya konsolerna och tillsammans med Demon´s Souls så är detta det spel som imponerat på mig mest till den nya generationens konsoler när det kommer till grafiken. Animationerna är följsamma och silkeslena, landskapen och miljöerna ser makalösa ut och musiken är trevlig.

Rent spelmekaniskt skulle detta kunna beskrivas som en blandning av Zelda-spelen och det första Darksiders. Du har i vanlig ordning när det gäller Ubisoft en gigantisk karta att utforska med mängder av sidoaktiviteter men det är först när man kommer in i de olika templen och grottorna som spelet blir ännu mer intressant. Dessa platser är enormt välkonstruerade och har riktigt finurliga gåtor och pussel som verkligen gör att man måste tänka till för att ta sig vidare. Oftast kräver de att Fenyx använder någon av sina krafter (du lär dig många genom äventyrets gång) i kombination med din hjärnkapacitet.

Fenyx - 2
Striderna i spelet är också de otroligt roliga och kräver en hel del av spelaren. Genom att akta sig precis innan fiendens attacker träffar så saktar tiden ner i sann Bayonetta-anda och det krävs att du utnyttjar detta för att gå segrande ur bataljerna. Det finns också mängder av stora bossar som du kan välja att ta dig an och dessa är stundtals rejält utmanande.

Immortals: Fenyx Rising ger verkligen den grekiska mytologin upprättelse i spelvärlden och Kid Icarus hade varit stolt över vad Ubisoft åstadkommit här. Det är inte bara ett av årets absolut bästa spel utan det är även Ubisofts bästa titel på många år och det säger en hel del. Det märks att detta är starten på en helt ny serie och jag hoppas att även eventuella uppföljare skapas med så mycket kärlek som detta gjort.

Största +
Världen är sanlöst vacker och livfull
Humorn är genuint rolig
Krävande och underhållande strider

Största –
En del uppdrag är lite enformiga stundtals

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *