Recension – Fuser (Switch)

Företaget Harmonix bör inte vara ett helt obekant namn för de flesta, studion ligger bakom titlar som Amplitude och den framgångsrika Rock Band-serien. Nu är musikspelsmästarna tillbaks med sin nya titel Fuser och den här gången har man valt att skrota plastinstrumenten till förmån för hederliga handkontroller istället.

Fuser - 1
När jag först såg trailers för Fuser så blev jag väldigt konfunderad över hur spelet faktiskt fungerade, det såg nästintill självspelande ut och verkade kräva väldigt lite av spelaren till skillnad från Harmonix övriga titlar. Lyckligtvis visade det sig snabbt att jag hade fel när jag fick chansen att testa spelet själv och Harmonix har med Fuser skapat ett av de mest unika spel jag någonsin testat.

Det är lätt att dra paralleller till DJ Hero som kom för några år sedan då både det spelet samt Fuser låter dig leva ut dina drömmar som discjockey på en rad olika arenor världen runt men där slutar likheterna. DJ Hero var mer en arkadliknande upplevelse med ett plastinstrument medan Fuser är mer realistiskt och faktiskt fungerar lite på det sätt som en DJ arbetar på i verkligheten.

Spelet går kort och gott ut på att du ska mixa musik och detta görs genom fyra stycken synliga LP-skivor som visas längst ner på skärmen. Genom att exempelvis ta sången från ”I Saw the Sign” av Ace of Base kan du också ta bakgrundsmusiken från ”Never Gonna Give You Up” av Rick Astley och skapa helt vansinniga hybridlåtar. Min förklaring låter helt tokig men det här är också något helt utöver det vanliga. Att med ord förklara exakt hur Fuser fungerar rent spelmekaniskt är en nästintill omöjlig uppgift då man måste spela det själv för att fatta.

Fuser - 2
Förutom att välja plattor så måste du även vara tillmötesgående mot publiken som kan skrika ut saker i stil med att de vill höra en låt från 80-talet eller en viss genre och det är också här storheten med spelet ligger. När jag dragit upp volymen till max på min ljudanläggning och levt mig in i spelet en stund så känner jag mig verkligen som en riktig DJ och jag antar att det är den här känslan Harmonix ville förmedla med spelet. Det går också att dela sina mixar med andra över internet samt tävla i diverse ”battles” mellan olika discjockeys.

Medan du spelar så låser du upp nya kosmetiska föremål till den karaktär du skapar när du först startar spelet och genom att prestera bättre och få fler stjärnor på de olika arenorna så låser du upp pengar som kan användas för att låsa upp fler låtar.

Även om spelet inte är fullt lika hektiskt och krävande av spelaren som Rock Band så är Fuser fortfarande ett ruskigt underhållande spel som jag mycket väl kan tänka mig kommer att gå varmt på diverse fester världen runt när pandemin lugnat ner sig. Låtutbudet är varierat och det finns många klassiska hits från diverse olika genrer att välja mellan. Det som är så fantastiskt med Fuser är dock att oavsett vilka låtar du väljer att mixa så låter det i de flesta fallen riktigt bra så att även helt osannolika kombinationer fungerar.

Fuser - 3
Det som sticker lite i ögonen är det hutlösa priset, jag förstår självfallet att licenserna till all musik förmodligen vara en svindyr utgift men 749kr för standardutgåvan känns lite väl saftigt för ett spel av den här typen då det knappast är något man sitter i månader och sträckspelar. Fuser är också en väldigt nischad titel som nästan kräver att man har en fet ljudanläggning och ett brinnande intresse för DJ-kulturen och allt som hör den till.

Även om Fuser inte lyckas revolutionera musikspelen på samma sätt som Guitar Hero och Rock Band gjorde så är det fortfarande ett grymt ambitiöst projekt som lyckas roa och engagera alla amatör-DJ:s hemma i stugorna och det räcker ganska långt.

Största +
Otroligt många låtar att välja mellan
Beroendeframkallande koncept

Största –
Hutlöst dyrt

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *