Recension – Catherine: Full Body (Switch)

Att det har gått 9 år sedan vi först fick stifta bekantskap med den kärlekskranke Vincent på förra generationens konsoler kan man knappt tro. Catherine var ett spel som i mångt och mycket var före sin tid och nu är det dags för den uppgraderade versionen att göra entré på Nintendo Switch men är det lika bra år 2020?

Catherine - 1
Jag minns mycket väl när Catherine släpptes, det var en titel som ursprungligen bara släpptes i Nordamerika och Japan och jag fick därmed importera spelet från en kanadensisk onlinebutik då det ej fanns att köpa i Sverige. När spelet äntligen kom fram så visade det sig snabbt vara en av de absolut märkligaste spelupplevelser jag varit med om.

Nu är den nya versionen vid namn Full Body ute till Nintendos konsol och precis som det förklaras i inledningen så är detta en matigare version av originalet med en hel del nytt innehåller som faktiskt både förlänger och förbättrar det vi upplevde förra generationen.

Catherine - 2
Kortfattat så är Catherine ett klassiskt pusselspel fast med lite inslag av visual novel, en genre som är mycket populär i Japan. Spelsekvenserna där du flyttar runt olika block för att klättra upp för gigantiska torn varvas med berättelseinslag där du rör dig på baren Stray Sheep som fungerar lite som spelets hubvärld. Då och då får du olika alternativ i stil med om du främst attraheras av utseende eller personlighet när det kommer till det motsatta könet och därefter anpassas berättelsen efter dina val.

Handlingen och manuset har på många ställen skrivits om i Full Body och anledningen till det stavas Rin, spelets nya karaktär och tillika tredje kärleksintresse för Vincent. Rin tillför en lite annan dynamik till berättelsen och är helt klart en intressant karaktär som gör spelet värt att spela om även om du körde originalet.

När Catherine släpptes blev det snabbt känt för sin oförlåtande svårighetsgrad och den som inte var superduktig på pusselspel fick svårt att ta sig igenom spelet vilket var en anledning till att det avskräckte många. Nu har Atlus lagt till fyra olika svårighetsgrader som är tänkta att göra spelet mer lättillgängligt även för de som främst köper det för berättelsens skull och det var ett vettigt tillskott i min mening.

Catherine - 3
Jag har testat Catherine: Full Body både i dockat läge samt bärbart på min Nintendo Switch Lite och spelet fungerar ypperligt på bägge. Faktum är att jag föredrog att spela bärbart då detta är ett perfekt spel för kortare sessioner då man kan spara mellan pusseldelarna. Dock rekommenderar jag varmt att man kör med d-paden då känsligheten i Joy Con-kontrollerna är på tok för oprecis för den här typen av spel där man konstant ska ändra riktning under tidspress.

Catherine var ett bra spel år 2011 och det är fortfarande ett ruskigt bra spel år 2020 även för de som inte varit några pusselspelsfantaster. Den helt underbara berättelsen och den bisarra humor som genomsyrar äventyret gör att spelet verkligen har någonting för alla. Vill du ha ett annorlunda spel i sommar eller bara testa något nytt så kan jag verkligen rekommendera Catherine: Full Body!

Största +
Berättelsen är ruskigt välskriven
Pusseldelarna är utmanande men rättvisa
Valbar svårighetsgrad gör spelet mer tillgängligt

Största –
Avskyr du pusselspel lär du inte gilla detta heller

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *