Recension: Darius Cozmic Collection Console (Switch)

Efter att ha släppt en lång rad samlingar på Nintendo Switch så är det återigen dags för M2 att briljera. Den här gången är det de klassiska Darius-spelen som ska få se dagens ljus igen på moderna konsoler.

Darius - 1
Min första kontakt med Darius-serien var år 1993 när jag var blott 10 år gammal. Super Nintendo hade lanserats några år tidigare och jag minns fortfarande hur golvad jag blev av i princip alla spel till Nintendos 16-bitarskonsol. Darius Twin som spelet hette var kanske inte det snyggaste jag sett rent grafiskt utan det jag fastnade för var det otroliga soundtracket som jag fortfarande nynnar på än idag.

Att få uppleva Darius Twin på nytt var den största anledningen till att jag blev sugen på att recensera den här samlingen men det visade sig snabbt att även de andra spelen som inkluderades var mer än värda min tid.

Darius - 2
M2 har gjort sig kända för sina konverteringar då de alltid hållit hög klass, vi har blivit bortskämda med både Collection of Mana och en helt fantastisk samling med Castlevania och att nu även Darius-spelen är lika omsorgsfullt portade kommer knappast som någon överraskning. Redan de inledande menyerna är ruskigt läckra och så även hela presentationen av detta paket.

För den som är van att spela på en tjock-TV så har alla titlarna i samlingen ett så kallat ”scanline-filter” som även om det inte riktigt övertygar mig så är det fortfarande kul att det finns med. En annan fullständigt onödig funktion som lagts till i denna samling är möjligheten att kunna spara precis var man vill och jag kan för allt i världen inte förstå vem som skulle vilja utnyttja denna funktion. Själva meningen med arkadaktiga spel av den här typen är ju att man ska öva och därmed bli bättre på dom och att kunna spara och ladda sina framsteg varje gång något går fel tar ju bort lite av syftet med detta i min mening.

Totalt så bjuds det på sex stycken spel varav samtliga håller hög kvalitet, till och med det tekniskt undermåliga Sagaia som ursprungligen släpptes till Master System roar mig än idag och det säger ju en hel del. Vi får även ta del av Darius Alpha, ett spel som blivit känt som ett av de dyraste någonsin då det endast trycktes upp 800 exemplar och även om det bara är en så kallad ”boss rush” så är det fortfarande ett intressant stycke spelhistoria.

Darius - 3
Darius Cozmic Collection Console är en imponerande samling skjutspel som varmt rekommenderas även till de som aldrig spelat serien innan. Det är dock rent hutlöst dyrt och att denna samling närmast kostar lika mycket som ett helt nytt spel är sanslöst.

Största +
Samtliga spel är av hög kvalitet
Musiken är otroligt bra
Urläcker presentation
M2 har portat spelen med kärlek

Största –
Hutlöst dyrt
En del ”input delay”

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *