Recension: Shantae and the Seven Sirens (Switch)

När det kommer till Metroidvania-genren har WayForward bevisat sedan länge att de är mästare och halvanden Shantae har alltid varit en trevlig bekantskap. Nu är det dags för den femte delen i den populära spelserien att göra entre och precis som de två senaste spelen så släpps det även till Nintendo Switch.

Shantae - 1
Jag har varit helt förälskad i Shantae som spelserie ända sedan jag för första gången spelade Shantae and the Pirate´s Curse då det släpptes till Switch. Jag gick till och med tillbaks och spelade Risky´s Revenge, det andra spelet, eftersom jag gillade serien så mycket och det enda jag faktiskt inte kunnat testa är ettan då det spelet är svindyrt att få tag på.

Att jag var minst sagt taggad på Shantae and the Seven Sirens är en underdrift och nu när jag spelat igenom hela äventyret så är jag redo att ge ett omdöme. Det tog mig drygt sex timmar att spela igenom spelet och hela tiden satt jag med ett fånigt flin och garvade åt den bisarra humorn, de underbara karaktärerna och den skruvade berättelsen.

Shantae and the Seven Sirens är på något vis kulmen av det som WayForward byggt upp genom åren med det här varumärket. Kontrollen är tightare än någonsin, världen är mer öppen och Shantaes olika former är roligare än någonsin att använda. Då man i föregångarna fick förvandla sig emellanåt för att lösa olika pussel så är den femte delen i serien istället strömlinjeformad så att förvandlingarna inte drar ner tempot på spelet. Genom ett enkelt knapptryck kan du förvandla dig till ödla och klättra på väggar, en groda som simmar under vattnet eller en slags borrliknande mullvad för att gräva i sanden.

Shantae - 2
Mycket av det som gjort Shantae som serie så pass omtyckt är hela charmen och karaktärerna som spelarna kommit att älska. Det är minst sagt ett kärt återseende att få se Squid Baron, Rottytops, Bolo och Sky igen och detta är minst sagt ett spel som kommit som en frisk fläkt i dessa trista tider. Shantae and the Seven Sirens handlar till 100% om ren och skär spelglädje, det är helt enkelt en titel man blir glad av att spela och mycket har vi den fantastiska grafiken och det medryckande soundtracket att tacka för den biten.

Just musiken är stundtals helt makalöst bra och vissa av låtarna har redan satt sig på hjärnan på mig. Sea Vent Lab känns omedelbart som en klassiker när det kommer till modern spelmusik och faktum är att inga av låtarna känns dåliga. Musiken är inte riktigt lika bra som i Shantae and the Pirate´s Curse men den är inte långt ifrån.

Det enda negativa är att spelet är löjligt lätt rakt igenom, Shantae tål mängder av stryk och hela tiden tappar fienderna helande föremål som kan användas när som helst, även under bossfighterna. Shantae som serie har aldrig varit känd för sin svårighetsgrad men då exempelvis slutet på Shantae and the Pirate´s Curse bjöd på lite utmaning så saknas den här helt och hållet. Lite mer tuggmotstånd hade faktiskt uppskattats av många tror jag.

Shantae - 3
Trots enkelheten så är Shantae and the Seven Sirens ett helt fantastiskt Metroidvania som fyller mig som spelare med en sällan skådad upptäckarglädje. Det är medryckande, engagerande och humoristiskt samt att det finns en hel del gömda saker att hitta och det känns också som det längsta spelet hittills i serien. Vill du ha ett spel som får dig på bra humör i sommar så kan jag varmt rekommendera detta för det är ren och skär spelglädje!

Största +
Makalöst bra soundtrack
Det största spelet hittills i serien
Bossarna är fantastiskt designade

Största –
På tok för enkelt

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *