Recension: Huntdown

När svenskutvecklade Huntdown först visades upp för några år sedan hamnade jag helt i extas. Ljuvlig 80-talsestetik blandades med klassisk b-film och ljuv magi uppstod omedelbart. Nu är spelet äntligen här men lyckas det verkligen leva upp till de enorma förväntningar jag haft?

Huntdown - 2
Det dröjer egentligen inte mer än tio sekunder innan jag blir förälskad i Huntdown, det dystopiska introt i kombination med berättarrösten gör att nostalgin blir total redan från start. Estetiken från The Warriors blandas med bland annat Judge Dredd och ljuv magi uppstår i en slags härlig symbios och vad som komma skall är ett antal timmar bestående enbart av ultravåld och stenhård syntmusik.

Premissen i Huntdown är enkel, du spelar som en av tre prisjägare vars uppgift det är att rensa upp i slummen och ge igen på de olika gäng som intagit områdena. Karaktärerna är varierade och underhållande att spela med sina härliga one liners och oavsett om du faller för Anna Conda, John Sawyer eller Mow Man så kommer du ha hysteriskt roligt.

Huntdown - 3
I grunden är detta ett ganska klassiskt actionbaserat plattformsspel som inspirerats både av Contra, Journey to Silius, Metal Slug och andra underbara klassiker men med det sagt så kommer faktiskt Huntdown med en hel del egna saker också. Varje gäng har ett antal banor med en boss på slutet och variationen är faktiskt stor då vart och ett av dessa gäng har en egen stil så att säga. Hoodlum Dolls kör med klassiska gatumentaliteten och använder sig av knivar, baseballträn och annat medan The Misconducts ägnar sig åt en våldsam form av ishockey.

Det som gör Huntdown så otroligt beroendeframkallande är dels att utmaningen är helt perfekt och dels att vapnen känns så tillfredsställande att använda. Trots en ganska stor arsenal så är inget vapen värdelöst utan de passar snarare i olika situationer. Det finns dessutom ett antal väskor med pengar att hitta på alla banor och vill man ta 100% i spelet så måste man spela om många gånger på olika svårighetsgrader samt ta alla väskor och inte dö, något som är lättare sagt än gjort.

Huntdown är utmanande men det är aldrig någonsin frustrerande, dör du så är det helt enkelt ditt eget fel. Det finns många likheter med en annan svensk klassiker vid namn Hotline Miami i hur spelet är utformat och att svårighetsgraden helt successivt ökar medan man spelar. Kontrollen är precis som i Hotline Miami nästintill perfekt och det är ett nöje att ratta runt de olika prisjägarna antingen ensam eller med en vän.

Huntdown - 1
Huntdown är inte bara en hyllning till hela 80-talskulturen utan det är också ett helt makalöst bra spel, kanske det bästa i genren jag spelat på många år och det säger en hel del. Det är kort och gott ytterligare ett svenskt mästerverk som med stolthet kan ställa sig jämte Hotline Miami på hyllan över de bästa indiespelen någonsin!

Största +
Underbar dialog
Utmanande på rätt sätt
Enormt omspelningsvärde
Musiken är fantastisk

Största –
Hur länge måste vi vänta på Huntdown 2?

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *