Recension: Ion Fury

Egentligen är det helt bisarrt att ett spel som Ion Fury existerar år 2020, det ser ut att vara släppt i mitten av 90-talet och är skapat med hjälp av Build-motorn som drev en rad klassiker under samma era. På förhand låter ju detta helt fantastiskt men lyckas verkligen Ion Fury leva upp till hypen?

Ion Fury - 1
Från början var det meningen att spelet skulle hetat Ion Maiden men då ett visst brittiskt rockband hade invändningar mot detta så ändrades namnet i sista sekund. Spelet är dock exakt detsamma med allt vad det innebär och bara fem minuter in i spelet så sitter jag och fnissar som en tonåring åt den barnsliga humorn.

Ion Fury är kort och gott ett rent kärleksbrev till 90-talets stora FPS-spel så som Duke Nukem 3D, Blood och Shadow Warrior, spel som med handen på hjärtat formade hela genren till vad den är idag och frågan är faktiskt om det verkligen inte vore bättre förr? Utvecklarna bakom Ion Fury verkar ha haft ett enda mål med spelet och det är att den som spelar ska ha roligt helt enkelt och med detta lyckas de med bravur då spelet är hutlöst underhållande.

Ion Fury - 2
Bandesignen är klassisk och förutom att skjuta ihjäl folk så måste du även samla en rad nycklar för att ta dig vidare på de olika nivåerna precis som på den gamla goda tiden. Dessa är stundtals klurigt utplacerade och kräver en del tankeverksamhet för att hitta då banorna emellanåt är ganska stora.

Det största nöjet med Ion Fury är dock den helt hysteriska vapenarsenal som huvudkaraktären Shelly har att tillgå. Du börjar med en klassisk revolver med rejält tryck i men det dröjer inte länge innan du hittar vansinnigt kraftiga hagelgevär, granatkastare, armborst med laserpilar och uzis som skjuter brinnade kulor. Samtliga av dessa vapen är ett rent nöje att avlossa mot fienderna som försöker göra livet surt för dig.

Det är väldigt tydligt att spelglädje varit i fokus under utvecklingen av Ion Fury och även humorn är helt makalöst rolig trots att nivån är väldigt låg på skämten. Shelly skriker ut diverse otrevligheter stundtals i sann Duke Nukem-anda och alla reklamaffischer för diverse påhittade saker är referenser till populärkulturella fenomen som får mig att garva rakt ut.

Ion Fury - 3
Det som kan anses negativt är att det stundtals är väldigt svårt att sikta i spelet då Build-motorn inte är gjord för att användas med handkontroll utan med mus och tangentbord. Så länge fienderna är rakt framför dig är det inga problem men ibland stöter du på spindelrobotar som kryper mot dig eller fiender som står på avsatser och skjuter och då är det brutalt svårt att få in siktet och träffa dessa innan man blir skadad.

Ion Fury är mer än en retroflirt, det är dessutom ett förbaskat bra spel som står på egna ben och visar att det faktiskt var bättre förr. Det är ett av de mest hutlöst roande FPS jag spelat på flera år och ett bevis på att Build-motorn faktiskt håller fortfarande!

Största +
Vapenarsenalen är ruskigt bra
Humorn är underbar
Spelet känns fräscht år 2020

Största –
Stundtals svårt att sikta in sig på fiender

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *