Recension: Streets of Rage 4

När folk pratar om SEGA Mega Drive brukar Streets of Rage-trilogin ofta nämnas som några av de bästa spel som konsolen har att erbjuda. Klassiska knogmackor serverade i kombination med underbar pixelgrafik och ett pulserande soundtrack har gjort att spelen varit favoriter hos många genom åren. Nu har det gått mer än 25 år sedan tredje delen och nu är fyran äntligen här men lyckas det leva upp till de enorma förväntningarna?

SoR4 - 3
Jag skäms för att säga det men när jag växte upp så ägde jag aldrig någon konsol från SEGA förutom Dreamcast som släpptes många, många år efter Mega Drive. Jag har således aldrig upplevt Streets of Rage-spelen under seriens glansdagar utan jag har bara testat dom flyktigt i efterhand. Att jag är ett enormt fan av hela beat ém up-genren är dock ingen underdrift då även Super Nintendo präglades av en lång rad titlar inom denna kategori.

DotEmu är kanske mest kända för deras fantastiska nyversion av Wonder Boy: The Dragon´s Trap som släpptes för några år sedan och det var en trevlig överraskning där nytt och gammalt blandades i ett härligt paket och precis samma sak bjuds det på i Streets of Rage 4. Förvänta er med andra ord inga nymodigheter så som mängder av tråkig dialog och filmsekvenser som aldrig tar slut utan här är det 100% action som gäller från början till slut.

SoR4 - 2
I Streets of Rage 4 har du fem stycken karaktärer att välja mellan, vi har dels Axel, Blaze och Adam samt nykomlingarna Cherry och Floyd. Alla karaktärer har helt olika rörelser i form av diverse slag och sparkar och DotEmu har även byggt upp ett slags kombosystem som känns igen från traditionella fightingspel där du kan kedja ihop diverse rörelser. Då samtliga karaktärer är så pass olika varandra så är omspelningsvärdet således väldigt högt, särskilt då man kan få olika ranker på banorna beroende på hur bra man spelar.

Rent grafiskt är detta helt fantastiskt vackert och ser ut som en tecknad film från 90-talet. Visst saknar man emellanåt pixelgrafiken som präglade originaltrilogin men Streets of Rage 4 är snyggt på ett helt annat sätt och det verkligen lyser igenom hur roligt utvecklarna haft när de tagit fram denna hyllning till genren.

En stor anledning till originalspelens popularitet stavas Yuzo Koshiro, mannen bakom musiken i spelen och lyckligtvis har DotEmu även lyckats få honom att skriva delar av musiken i fyran och det låter ruskigt bra. Traditionell techno blandas med retrodoftande synthwave och denna typ av musik passar perfekt i ett fartfyllt actionspel av det här slaget. Ljudbilden är totalt sett väldigt bra och varje slag låter som en rejäl käftsmäll.

SoR4 - 1
Det enda negativa med Streets of Rage 4 är själva onlineläget som i skrivande stund ej fungerar särskilt bra. Väljer du att spela med slumpmässiga människor runt om i världen så är det så mycket fördröjning och lagg att det stundtals känns ospelbart vilket är tråkigt. Tanken att kunna spela ett spel som detta med okända när man ej har vänner tillgängliga är annars riktigt god och jag hoppas innerligt att detta är något som kommer fixas framöver.

Streets of Rage 4 är en värdig uppföljare till en spelserie som varit älskad i över 25 år och DotEmu har verkligen gjort ett riktigt hästjobb. Har du bara en vän att spela med lokalt så är det många timmars härligt röj det bjuds på och jag tvivlar på att någon lär bli besviken.

Största +
Karaktärerna är varierade
Snyggt som bara den
Yuzo Koshiro har gjort ytterligare ett grymt soundtrack
Mycket saker att låsa upp

Största –
Att spela online fungerar uselt

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *