Recension: Trials of Mana

Ett av spelvärldens allra största mysterier är det faktum att Trials of Mana ej släpptes på engelska förrän i somras för första gången när spelet ursprungligen lanserades i Japan år 1995. Den efterlängtade uppföljaren till klassikern Secret of Mana blev kvar i TV-spelens moderland i nästan 25 år av okänd anledning. Nu är dock den hett efterlängtade nyversionen av spelet äntligen här men kan den verkligen leva upp till alla förväntningar?

Trials - 1
När Square Enix under förra året utannonserade att Trials of Mana inte bara skulle släppas på engelska utan även få en fullfjädrad remake så hoppade jag bokstavligen i taket. Det hela kändes på något sätt så bisarrt och oväntat att det måste vara en av historiens konstigaste utannonseringar. Då Trials of Mana som sagt inte funnits på engelska tidigare så stiftade jag bekantskap med spelet för första gången i somras och det var verkligen en angenäm upplevelse. Efter att ha suktat efter spelet i mer än två decennier och sett bilder i diverse speltidningar så levde spelet helt klart upp till mina enorma förväntningar och det var inte bara ett av Squares bästa spel utan även ett av de bästa spel jag någonsin spelat.

När jag fick denna remake så hoppade jag i taket ytterligare en gång, jag kunde knappt tro det var sant att Square Enix valt att släppa en så bedårande vacker nyversion bara knappt ett år efter lanseringen av originalet i väst. Precis som i Super Nintendo-versionen så väljer man i början mellan sex olika karaktärer med varierande förmågor och egenskaper. En av dessa får agera huvudkaraktär medan två andra väljs som kompanjer som bistår dig under äventyrets gång.

Trials - 3
Valet inför denna recension föll på Duran, Angela och Charlotte, ett gäng som jag tyckte kompletterade varandra på ett bra sätt. Duran förlitar sig på sin råstyrka och tål mycket skada samtidigt som han kan skydda de betydligt skörare lagkamraterna som mest måste förlita sig på magi och diverse besvärjelser.

Trials of Mana skiljer sig lite från originalet rent spelmekaniskt då vyn är placerad bakom karaktären istället för ovanifrån samt det faktum att man nu kan akta sig för magier och andra attacker under bataljerna, något som var omöjligt i originalet (antagligen på grund av begränsningar i hårdvaran). Vi får istället ett betydligt mer actionbaserad stridssystem med olika kombinationer, färdighetsträd och annat som präglar moderna rollspel och det passar som handen i handsken. Faktum är att jag föredrar striderna i nyversionen mer än de i originalet då det känns som att jag som spelare har mycket mer kontroll över vad som faktiskt händer på skärmen.

Trials - 2
Att spelet är sagolikt vackert rent grafiskt behöver knappast ens nämnas då det bygger på samma spelmotor som det redan vackra Dragon Quest XI och något jag uppskattar enormt är att man varit väldigt trogen originalillustrationerna när man valde att skapa 3D-modellerna av alla karaktärer och monster. En annan uppskattad funktion är att man faktiskt kan välja om man vill spela med soundtracket från Super Nintendo-versionen eller med den helt nya remixade musiken som även den låter otroligt bra. Musiken i Trials of Mana är av sådan karaktär att den sätter sig på hjärnan direkt vilket medför att man går runt och nynnar på den även efter man stängt av spelet för dagen.

Square Enix kunde ha nöjt sig med att bara göra om spelet i en modern tappning men de gick faktiskt ett steg längre och la till innehåll som inte finns med i originalversionen i form av en ny karaktärsklass, samlarföremål i form av kaktusar som ger olika bonusar samt andra saker jag inte vill gå in på närmare utan att riskera att förstöra överraskningen. Det enda överhuvudtaget negativa jag kan komma på är att spelet även på den värsta svårighetsgraden är på tok för lätt, det är väldigt enkelt att bli ”överlevlad” bara av att man springer runt och letar kaktusar och detta bidrar till att spelet stundtals kan bli löjligt enkelt. Ett tips är ändå att spela på ”Hard Mode” från start om ni vill ha någon utmaning alls.

Trials - 4
Trials of Mana är precis det spel vi behövde i dessa dystra tider, det är färgglatt, har bra musik och är enormt beroendeframkallande. Originalet står sig som ett av de bästa spel jag spelat och denna nyversion är den bästa sådan av ett spel jag upplevt. I mångt och mycket är detta TV-spelens svar på filmen ”The Departed” då det är en nytolkning som i mångt och mycket överträffar originalet på i stort sett alla punkter.

Även om du inte spelat originalet är detta ett måste, Trials of Mana är ett renodlat mästerverk och ett av de absolut bästa spelen jag upplevt den här konsolgenerationen!


Största +

Omspelningsvärdet är enormt
Sagolikt vacker grafik och musik
Karaktärerna är väldigt olika varandra
Nytt innehåll som är exklusivt för denna version

Största –
Spelet är aningen för lätt även på den svåraste inställningen

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *