Recension: Granblue Fantasy Versus

Att japanska utvecklarstudion Arc System Works är mästare på att skapa snygga, engagerande fightingspel bör knappast komma som någon större nyhet. Med Dragon Ball FighterZ visade de tydligt att de även bemästrar att skapa grymma licensspel och nu har turen kommit till mobilspelsfenomenet Granblue Fantasy att bli fightingspel.

Gran - 1
Även om Granblue Fantasy är stort som mobilspel i Japan så har det faktiskt aldrig släppts i Sverige och därmed är detta fightingspel min första kontakt med serien som sådan. Lyckligtvis bjuder Arc System Works på ett riktigt matigt berättelseläge som introducerar oss för spelvärlden som sådan.

Den största nyheten jämfört med Arc System Works tidigare spel stavas RPG Mode, det berättelseläge som både är till för att introducera ensemblen samt det läge där mest tid lär spenderas för ensamma spelare. Det märks att detta är det mest ambitiösa tillägg studion gjort till ett av sina spel hittills då det snarare känns som ett helt separat spel än bara en beståndsdel.

Gran - 2
Genom berättelsens gång rekryterar du nya karaktärer till ditt gäng, reser runt och bekämpar monster samt får ny utrustning som successivt blir starkare när du uppgraderar den och precis som namnet antyder så påminner detta mer om ett actionrollspel än renodlad fighting. Jag får starka vibbar av klassikern Dragon´s Crown då bägge är snarlikt utformade med sidscrollande action.

Självfallet kan du också ta fighten online mot andra spelare och här påminner Granblue Fantasy Versus väldigt mycket om studions tidigare spel i och med hur lobbysystemet är uppbyggt. Det finns alltså inget smidigare sätt att spela med vänner än att skapa ett rum, byta rumskod och därmed få dessa att gå med i själva lobbyn. Lyckligtvis är nätkoden ruskigt stabil och att spela mot människor på andra sidan jordklotet är därmed nästintill problemfritt.

Karaktärsutbudet i Granblue Fantasy Versus måste dock anses vara i klenaste laget jämfört med exempelvis Guilty Gear eller BlazBlue-serien som studion också ligger bakom. Endast tolv stycken karaktärer finns spelbara från start (varav en är en boss du låser upp genom att klara av RPG-läget) och resten av ensemblen är låst bakom en säsongsbiljett du glatt måste betala för. Från en studio som är känd för en massiv ensemble redan från start så känns detta i snålaste laget.

Gran - 3
Granblue Fantasy Versus måste dock utan tvekan vara studions mest lättillgängliga spel hittills och det är därmed en utmärkt introduktion till genren. Specialrörelser är länkade till R1-knappen på handkontrollen/arkadstickan och genom att trycka olika riktningar gör du därefter varje karaktärs specialare utan några avancerade kommandon. Det går självklart göra rörelserna på det traditionella sättet också och då får man fördelen av minskad ”cooldown” på dessa rörelser.

Även om Granblue Fantasy Versus inte på långa vägar är studions bästa spel så är det utan tvekan det absolut snyggaste rent visuellt och det faktum att det innehåller så mycket även för ensamma spelare gör att köprekommendationen ändå är given om du gillar fightingspel.

Största +

Makalöst vacker grafik
Lätt att lära men svårt att bemästra
RPG Mode är ett välkommet tillskott

Största –
Tolv karaktärer är på tok för få

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *