Recension: Persona 5 Royal

Originalet Persona 5 var med handen på hjärtat ett av de mest välskrivna spel jag någonsin spelat när det kommer till manus och berättelse. Inte bara lyckades man fånga känslan av livet som student i Japan utan också hela kulturen samt väva ihop alltsammans i ett härligt rollspel. Persona 5 Royal är en förfinad version av originalet med en rad nya funktioner men är det värt ett köp ännu en gång?

Royal - 1
Det är något speciellt med Persona-spelen som andra titlar inte lyckas komma nära även om de försöker och många är det som försökt efterapa Atlus briljanta rollspel genom åren med blandat resultat. Allt från menyerna till den grafiska stilen är så makalöst häftigt att man nästintill tappar andan och på den här punkten är även Persona 5 Royal på toppen av skalan.

Persona 5 Royal är inte ett nytt spel, det delar samma grundberättelse som originalet fast med en del vitala skillnader som faktiskt gör det värt att spela även om man lagt hundratals timmar på originalversionen.

Den största nyheten stavas Kasumi och är en ny kvinnlig karaktär som vävs in i berättelsen redan från start vilket gör att en del händelser blir annorlunda än vad du kanske minns dom. Atlus har även designat om de olika palats du besöker under spelets gång och slängt in en ny mekanik i form av en änterhake du kan använda dig av för att ta andra vägar. Det finns även en hel del ny musik samt den välbehövliga funktionen att vapen får full ammunition efter varje strid.

Royal - 3
Det borde vara lätt att avfärda Persona 5 Royal som ett billigt sätt att tjäna mer pengar på samma spel som folk spelade för tre år sedan men det vore också att ljuga. Det märks att Persona 5 är ett spel som betyder mycket för Atlus och sättet de expanderat berättelsen på ytterligare är helt makalöst välgjort. Precis som Persona 4 Golden så är detta snarare det definitiva sättet att uppleva fantomtjuvarnas äventyr på oavsett om du är helt ny eller om du spelat originalet.

För den som vill fördjupa sig i sidoaktiviteter så finns det även nya så kallade ”social links” som hjälper dig med nya förmågor och andra värdefulla saker under spelets gång. Bara känslan av att få träffa hela den här ensemblen ytterligare en gång och dra igenom äventyret med lite nya synvinklar hade varit nog men Atlus har verkligen gjort sitt yttersta för att Persona 5 Royal ska vara så komplett som möjligt.

Royal - 2
Persona 5 Royal måste vara ett av de mest prisvärda spel som någonsin gjorts sett till hur många speltimmar man kan få ut av det. Oavsett om det är japansk kultur, skollivet eller själva palatsen som intresserar dig så finns det verkligen något för alla i det här spelet även om man redan kört originalversionen. Jag tror det kommer dröja många år innan vi får se ett lika kompetent japanskt rollspel igen.

Största +
Den nya karaktären är intressant och välskriven
Hundratals timmars underhållning
Mängder av förbättringar jämfört med originalet

Största –
Vi lär få vänta länge på Persona 6

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *