Recension: Mega Man Zero/ZX Legacy Collection

De som känner mig personligen är mycket väl medvetna om att Mega Man-spelen tillhör några av mina absoluta favoritspelserier någonsin och när Capcom utannonserade ytterligare en samling innehållandes Zero samt ZX-spelen blev jag helt lyrisk. Tidigare samlingar har varit bra men de har också haft en del problem, lyckas Mega Man Zero/ZX Legacy Collection leva upp till de höga förväntningarna?

Zero - 1
Jag måste erkänna direkt att trots att jag älskar Mega Man innerligt så hade jag faktiskt aldrig spelat Zero eller ZX-serierna tidigare trots att jag plöjt igenom originalserien samt X-spelen bisarrt många gånger. Mega Man Zero är en så kallad spinoff som utspelar sig 100 år efter X-serien och precis som titeln antyder så är det denna gång Zero som är protagonisten. Att få den här samlingen i händerna var som en skänk från ovan då jag helt plötsligt hade 6 stycken för mig helt nya Mega Man-spel att dra igenom.

Det som slår mig omedelbart är att denna samling känns betydligt mer påkostad än de tidigare samlingarna som Capcom släppt. Menyerna är animerade, det följer med ett helt galleri med bonusar i form av alla soundtracks, mängder av konceptbilder samt det helt nya minispelet Z Chaser där du tävlar mot människor runt om i hela världen om att få de bästa tiderna på en rad banor från alla spelen i samlingen. När Capcom för ett tag sedan beslöt sig för att försena samlingen eftersom de ville finputsa lite extra så var detta helt rätt beslut då de tidigare samlingarna har lidit av allt från extremt mycket ”input delay” samt att en del spel haft fel bildformat.

Zero - 3
Den största förändringen gentemot de tidigare samlingarna är dock att man äntligen beslutat sig för att skrota emuleringen och man har istället portat över spelen till moderna konsoler direkt från källkoden vilket är något som märks extremt tydligt. Det finns inte ens minsta tillstymmelse till fördröjning i kontrollen och att se den vackra pixelkonsten komma till liv på en stor TV är en ren fröjd.

Trots den lite färgglada inramningen så är de fyra Mega Man Zero-spelen de mörkaste i serien när det kommer till teman och narrativet. Bra berättelser är aldrig något jag förknippat med just Mega Man men storyn i dessa spel är ruskigt engagerande och det märks att utvecklarna på Inti Creates haft en tydlig vision om att alla fyra spelen skall hänga ihop och avlösa varandra på ett bra sätt.

Berättelsen är dock inte det enda mörka med spelen utan även svårighetsgraden är otroligt brutal och oförlåtande. Räkna med åtskilliga timmars träning om du ska ta dig igenom dessa spel då fienderna kan reducera Zero till en plåtburk på några få sekunder. För den som inte gillar att slita utan vill ha allt serverat och bara njuta av berättelsen så finns det dock en lättare svårighetsgrad samt möjligheten att aktivera diverse sparpunkter inlagt i samlingen.

Zero - 4
Det som skiljer just dessa spel från tidigare Mega Man-spel är det faktum att dessa har ett rankingsystem som påminner en hel del om det som återfinns i Devil May Cry. Desto snabbare och smidigare du klarar banorna desto högre rank får du och vissa saker som de beryktade EX-attackerna från bossarna går bara att få om du är A-rank eller högre vilket är ett utmärkt incitament att spela om spelen och bli bättre på dom.

ZX och ZX Advent följer en lite annan inriktning än just Zero-spelen och här vankas det istället Metroidvania i Mega Man-tappning. Dessa spelen är om möjligt ännu vackrare att titta på då de ursprungligen släpptes till Nintendo DS som var uppföljaren till Game Boy Advance.

Mega Man Zero/ZX Legacy Collection är utan några som helst tvivel en av de allra bästa samlingar med klassiska spel jag spelat. Förutom trogna konverteringar så bidrar alla extra funktioner till att spelen kan avnjutas även av de som är mindre bra på plattformsspel och att få hela 6 stycken titlar för dryga 300k är en så otroligt bra affär att man undrar om Capcom var vid sina fulla sinnes bruk när de prissatte den här samlingen.

Zero - 2
Även om du inte spelat Mega Man tidigare så är detta paketet en otroligt bra introduktion till varför serien blivit så stor bland fans som den faktiskt är. Det är 6 stycken otroligt bra titlar som är packade med 100% action till ett suveränt pris, vad mer kan man begära?

Största +
Otroligt vacker grafik
Soundtracket är mestadels fenomenalt i alla spelen
Extremt billigt med tanke på alla timmars nöje
Z Chaser är ett beroendeframkallande och kul tillskott

Största –
Att vi behöver vänta på ytterligare en titel i serien

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *