Recension: Two Point Hospital

För närmare 23 år sedan släppte den brittiska utvecklaren Bullfrog spelet Theme Hospital som idag anses vara en kultklassiker. Många har vi genom åren gått och väntat på någon slags uppföljare och nu är en andlig sådan äntligen här i form av Two Point Hospital men var den värd väntan? Jag har dragit på mig läkarrocken och tagit tempen på den efterlängtade sjukhussimulatorn.

Hospital - 1
Jag måste erkänna att jag ljög lite i raden ovan, Two Point Hospital är ingen regelrätt simulator i det ordets bemärkelse utan snarare en satir på en simulator. Trots så allvarliga ämnen som sjukhus och läkare så är detta gjort med så pass mycket humor att man stundtals sitter och skrattar högt framför skärmen åt alla påhittade åkommor som drabbat de stackars patienter som hittat till sjukhuset.

För den som spelat Theme Hospital kommer komiken dock inte som någon större överraskning utan detta är i princip en regelrätt uppföljare när det kommer till allt utom själva namnet på spelet. Allt som introducerades i föregångaren i form av spelsystem, mekanik och annat finns med här fast i förfinad och moderniserad form. I mångt och mycket känns det som att de tagit konceptbilderna och marknadsföringsmaterialet för Theme Hospital och lyckats göra ett spel med just den grafikstilen vilket innebär att tekniken faktiskt har hunnit ikapp fantasin.

Hospital - 3
Då detta ursprungligen var ett spel som släpptes till datorer för lite över ett år sedan så var ett av de största frågetecknen hur själva gränssnittet skulle kunna flyttas till konsol för att kunna spelas med handkontroll. Lyckligtvis har britterna på Two Point Studios lyckats ypperligt med detta och att bygga läkarmottagningar, toaletter, röntgenavdelningar och annat känns helt naturligt även med handkontroll.

Det bör sägas omedelbart att Two Point Hospital är ett extremt beroendeframkallande strategispel som man knappt kan lägga ifrån sig när man väl börjat spela det. Det ger en enorm tillfredsställelse att ställa diagnoser till sina patienter, bota dom, bygga ut sjukhuset, ta sig an diverse utmaningar samt att se ens skapelse växa sig större. Trots att detta är ett strategispel så är det väldigt pedagogiskt utformat då allt förklaras steg för steg vilket gör att det aldrig känns som att man får övermäktigt mycket information på en och samma gång.

Allt eftersom du gör karriär som sjukhusdirektör så betygsätts ditt sjukhus med jämna mellanrum och efter att du gjort bra ifrån dig kan du öppna upp portarna på ett annat ställe i staden och det behövs då att bo i staden det utspelar sig i verkar vara förenat med livsfara sett till alla mystiska sjukdomar som härjar.

Hospital - 2
Two Point Hospital känns som ett spel som gör i princip alla rätt som strategispel, det är lätt att lära sig, det är enormt beroendeframkallande, grafiken är mysig, humorn typisk brittisk och radioprataren som maler på i bakgrunden är sådär härligt irriterande och rolig på samma gång. Om du gillade Theme Hospital så kommer du älska denna andliga uppföljare innerligt men även om detta är din första vistelse i ett digitalt sjukhus så kommer du säkerligen att bli väl omhändertagen.

Största +

”Sjukligt” beroendeframkallande
Humorn är brittisk och alldeles, alldeles underbar
I princip oändlig speltid

Största –

Det lär antagligen dröja innan vi får se ett liknande spel

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *