Recension: Star Ocean First Departure R

Star Ocean är en spelserie som många förknippar väldigt hårt med PlayStation i och med Star Ocean: The Second Story som släpptes 1998 men faktum är att serien faktiskt har sina rötter till Super Nintendo där föregångaren släpptes i Japan två år tidigare. Nu är den första resan i stjärnoceanen här igen i en ny version.

First Departure R - 3
Jag tillhör den skara människor som fullkomligen älskar Star Ocean och faktum är att jag nästintill höll The Second Story högre än klassikern Final Fantasy VII när det släpptes. Claude och Renas resa är av en sådan karaktär att jag aldrig kommer att glömma den och det retade mig i åratal att vi aldrig fick chansen att uppleva hur det första spelet var då det aldrig släpptes på engelska.

Square Enix rådde dock bot på detta då de lanserade Star Ocean: First Departure till PlayStation Portable för många år sedan som är en så kallad remake av originalet och det är på denna version av spelet som First Departure R är baserad fast man lagt till en hel del förbättringar.

Huvudkaraktären Roddick lever ett stillsamt liv i en liten by tillsammans med sina vänner fram tills dess att en mystisk sjukdom börjar sprida sig och förvandla människor till stenstatyer. Det visar sig snart att det är ett biologiskt vapen som släppts lös från en annan planet och efter att ha slagit följe med några resenärer från rymden som leds av kaptenen Ronyx (pappa till huvudkaraktären Claude i uppföljaren) så måste Roddick rädda både sin by och hela galaxen.

First Departure R - 1
Berättelsen är ganska enkel och utan några enorma överraskningar men den lyckas ändå greppa tag i mig som spelare på ett sätt som bara Star Ocean-serien lyckas med. Det är något fascinerande med blandningen av gammalt och nytt i form av sci-fi och fantasy i ett och samma spel vilket gör att jag fortsätter spela för att få veta vad som väntar runt nästa hörn. Förutom att grafiken är otroligt mycket mer detaljerad än i originalversionen till Super Nintendo så har också karaktärerna fått mycket mer charmiga personligheter och mycket av detta är röstskådespelarnas förtjänst. Yuri Lowenthal bör inte vara ett helt obekant namn och han gör exempelvis rösten till huvudkaraktären Roddick på ett helt fenomenalt sätt.

En annan uppgradering som faktiskt inte ens fanns med i PSP-versionen är att man nu inkluderat en dedikerad knapp för att springa vilket gör att byar, grottor, fängelsehålor och allt annat blir så mycket mer givande att utforska då transportsträckorna går fortare än någonsin tidigare. Square Enix har även inkluderat nya karaktärsporträtt som är exklusiva för den här versionen av spelet och de representerar verkligen originalskisserna på ett riktigt bra sätt.

Något som PSP-versionen fick lite kritik för är att spelet var aningen för enkelt och här har man verkligen lyssnat på kritiken då samtlig statistisk för fienderna har ändrats så att de nu utgör ett större hot än tidigare. I originalet kunde man levla upp i arenan en bit in i spelet och sedan vara övermäktig på resten av resan men detta fungerar inte längre då fiendernas nivå skalas upp på ett helt annat sätt.

First Departure R - 2
Trots en enkel berättelse så är det något speciellt med Star Ocean: First Departure R, det känns både gammaldags och modernt på samma gång precis som spelseriens genomgående tema. Trots sin ålder så utklassar detta de flesta moderna rollspel då det har helt rätt längd, ett engagerande stridssystem samt att det inte är massa onödig nonsensdialog.

Har du minsta intresse av rollspel och dessutom är nyfiken på var den här serien faktiskt började så är Star Ocean: First Departure R en helt fantastisk remake som du borde ta del av.

Största +
Röstskådespelarna är fantastiska
Stridssystemet är lika roande som vanligt i serien
Springknappen är ett enkelt men otroligt bra tillskott

Största –
Textrutorna är inte anpassade efter upplösningen

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *