Recension: Romancing SaGa 3

Romancing SaGa 3 släpptes ursprunligen till Super Nintendo år 1995 och fick en hel del popularitet i Japan. Här i väst släpptes spelet dock aldrig och inte förrän nu har vi fått chansen att äntligen kunna spela det på engelska men var det värt väntan?

RS3 - 2
Det måste sägas redan från start att Romancing SaGa 3 är ett extremt märkligt spel som i mångt och mycket bygger på att du inte vet om hur spelsystemet riktigt fungerar. Några klara instruktioner för vad spelet går ut på ges inte utan du får i början välja mellan en rad olika karaktärer och istället uppleva separata berättelser som sedan går ihop framåt slutet. Dessa olika berättelser har vitt skilda handlingar och i vilken ordning du väljer att tackla dessa spelar ingen större roll.

Det första som slår mig är att spelet är extremt rörigt och även om striderna är av det klassiska turbaserade slaget så är det svårt att veta exakt vad alla olika attacker och förmågor faktiskt gör. Man får helt enkelt pröva sig fram och se vad som fungerar och för att bli starkare gäller det att använda samma förmåga flera gånger för att på så sätt kunna lära sig nya och kraftigare attacker. Att springa i spelet kan vara förenat med livsfara då jag efter ett flertal timmar via internet fick reda på att formationen bryts och fienderna gör mer skada om man råkar springa in i dom ute på kartan vilket inte på något sätt indikerades av spelet.

RS3 - 3
De åtta olika berättelserna varierar i berättande och kvalitet men i grunden är detta en klasssisk japansk rollspelsberättelse där du och ditt följe med diverse hjältar ska stoppa ondskefulla demoner från att förstöra världen. Det är med andra ord inga direkta nyheter som erbjuds i Romancing SaGa 3 men handlingen räcker för att hålla intresset vid liv. När du avancerat en bit i äventyret kan du även hitta olika karaktärer du kan rekrytera till ditt gäng med äventyrare och dessa besitter alla möjliga olika förmågor och det är faktiskt detta som är en av spelets storheter. Att skräddarsy ett eget lag med karaktärer är riktigt skoj och varierande och ökar omspelningsvärdet. I mångt och mycket påminner det faktiskt en hel del om den klassiska Suikoden-serien.

Rent grafiskt är spelet helt sagolikt vackert och det erbjuder tillsammans med Chrono Trigger och Final Fantasy VI den bästa grafik som skådats i 16-bitarsformat. Karaktärsmodellerna och världarna är otroligt fina att titta på och för den som gillar pixelgrafik blir detta en ren fröjd att spela.

RS3 - 1
Även om Romancing SaGa 3 aldrig riktigt når upp till giganterna från samma tidsperiod så är det fortfarande ett rollspel som är väl värt din tid om du har tålamod att experimentera. Vissa saker är dock lite väl obskyra för sitt eget bästa och spelet känns stundtals ganska användarfientligt.

Största +

Sagolikt vacker pixelgrafik
Musiken är medryckande och svängig
Många olika berättelser som vävs samman

Största –

Mekaniken i spelet förklaras aldrig ordentligt
Stundtals väl svårt att veta exakt vad man ska göra

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *