Recension: Call of Duty – Modern Warfare

När Treyarch släppte Call of Duty: Black Ops 4 förra året så möttes det av blandad kritik och ett av de största klagomålen var avsaknaden av en rejäl kampanj, något som funnits i alla tidigare spel i serien. Nu är det återigen Infinity Wards tur att stå för detta års upplaga och lyckligtvis har man inte gjort samma misstag som Treyarch och det visar sig snart att detta är något utöver det vanliga.

CODMW - 3
Call of Duty: Modern Warfare är inte en direkt uppföljare till de tidigare spelen i denna serie utan bör snarare ses som en form av ”reboot” med en helt ny berättelse där bland annat Price från de tidigare spelen förekommer. Det är också menat att vara det mest realistiska spelet hittills i serien och det visar hemskheterna med krig i ett helt nytt ljus när det kommer till den här spelserien.

I spelets inledning utsätts London för en fruktansvärt terrorattack där en bomb detonerar och kaos utbryter. Det visar sig snart att det är en utbrytargrupp med bland annat ryssar som står för attacken och nu börjar en jakt som spänner över hela jordklotet för att få fast de skyldiga. Det som slår mig redan som start är hur pass obehagligt och nära allt i spelet känns och Infinity Ward har verkligen gått in för att skapa en mer lågmäld berättelse den här gången. Årets upplaga av Call of Duty känns inte lika mycket som Michael Bay utan påminner snarare om den mästerliga TV-serien Homeland i uppbyggnaden.

Kampanjen känns den här gången något längre än i tidigare delar och vi får bland annat besöka ett fiktivt land i mellanöstern och därmed följa kampen på motståndsrörelsens sida också då ryssarna invaderat även där. Själva berättelsen känns på något vis mer jordnära och verklig och det är även där obehaget spelar in. Modern Warfare innehåller några av de mer obehagliga scener som visats i ett TV-spel med krigstema och det står helt klart att Infinity Ward vill få oss att känna avsky inför kriget.

CODMW - 2
Även om detta inte är ett jättelångt spel så har det ändå perfekt längd, det tog mig dryga 5-6 timmar att spela igenom det på den näst svåraste inställningen och jag satt alldeles omskakad efteråt. Uppdragen känns hela tiden varierade och spännande och förutom regelrätta krigsuppdrag så får vi även följa en karaktärs barndom och se hur kriget påverkat även de yngre samt ett uppdrag där man får hjälpa en kvinna fly undan terroristerna genom att dirigera henne via övervakningskameror. Dessa banor tillhör de mest spännande som gjorts för serien och var stundtals ruskigt obehagliga att spela.

Flerspelarläget har även det fått sig en ordentlig tillputsning och den här gången har man skippat dubbelhopp, väggspringande och science fiction-vapnen som präglat många av de senare årens Call of Duty-spel. Då banorna denna gång är betydligt större så känns det istället som att man sneglat på konkurrenten Battlefield en hel del.

Mitt största klagomål är således att vissa banor är aningen för stora för exempelvis Team Deathmatch med sex personer i varje lag. Storleken resulterar i mångt och mycket i att många bara ligger med krypskyttegeväret på andra sidan banan och väntar på att någon ska närma sig. Detta är inget nytt för just Modern Warfare men det blir extra påtagligt när man måste springa hundra meter varje gång man dör innan man stöter på några motståndare.

Spelet kommer dock stödjas mycket framöver med gratis kartor och liknande och jag hoppas Infinity Ward förutom mindre kartor även väljer att inkludera några klassiska sådana från tidigare spel då det känns som det behövs för flerspelarläget är faktiskt riktigt skoj och beroendeframkallande då man hela tiden låser upp nya vapen genom att bara spela. Du hittar alltså inga lootlådor eller liknande i årets upplaga vilket är betryggande.

CODMW - 1
Sist men inte minst har vi Spec Ops, ett spelläge som fanns med även i det förra Modern Warfare-spelet och det kan beskrivas som extremt svåra specialuppdrag för fyra personer och som är en slags epilog till kampanjen. Dessa uppdrag tar ofta lång tid att klara, räkna med 40 minuter per uppdrag, och kräver verkligen bra kommunikation mellan spelarna för att man ska ha en chans då det inte finns någon valbar svårighetsgrad.

Call of Duty: Modern Warfare är inte bara en stor överraskning utan det innehåller också den bästa kampanjen som gjorts i hela serien, en kampanj som är både provocerande och tankeväckande på samma gång. Flerspelarläget känns även det mer fokuserat än tidigare även om jag personligen hade önskat mig lite mindre kartor.

Största +
Kampanjen är både spännande och skrämmande
Ruskigt snyggt rent grafiskt
Flerspelarläget går tillbaks till rötterna

Största –
Många av kartorna är på tok för stora

9av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *