Recension: The Outer Worlds

Obsidian Entertainment äri min mening en helt briljant utvecklare som både skapat uppföljaren till Knights of the Old Republic samt det rent mästerliga Fallout: New Vegas som i mitt tycke är seriens bästa spel. Nu är de tillbaks med ett helt eget rollspel vid namn The Outer Worlds men håller det samma kvalitet som deras tidigare verk?

Outer - 1
När jag först fick veta att Obsidian höll på med ett nytt spel blev jag alldeles till mig då jag håller New Vegas som ett av de absolut bästa västerländska rollspel jag spelat. Det visade sig snabbt att The Outer Worlds är ett spel som verkligen andas Obsidian och det räckte med några få minuter för att inse att arvet från Fallout förvaltats väl.

I The Outer Worlds får du som i så många andra liknande spel skapa din egen karaktär och premissen är den att du legat nedfryst i över 70 år ombord på ett rymdskepp för att sedan krascha ned och tinas upp på en okänd planet och här börjat äventyret. Det visar sig snart att denna planet är allt annat än gästvänlig och att du får välja dina vänner och fiender väl då i stort sett de flesta vill ta livet av dig på studs.

Outer - 2
Precis som i Fallout-spelen får du till en början en rad olika poäng att fördela över en mängd förmågor. Jag satsar i vanlig ordning på en karaktär som kan snacka sig ur de flesta situationer med förmågan ”Persuasion” vilket gör att jag slipper slösa ammunition för att ta mig ur knipan. The Outer Worlds är verkligen ett spel där valfriheten spelar stor roll och det finns inte direkt något rätt eller fel sätt att klara de olika uppdragen på då allt handlar om personliga preferenser.

En bit in i spelet får du tillgång till ett eget rymdskepp där du i stort sett kan tackla planeterna i olika ordning även om spelet i grunden är mycket mindre i skala och mer linjärt än exempelvis Fallout-serien. Detta faktum är dock inte enbart av ondo då ett spel i mindre skala också har medfört att vi slipper de otrevliga buggar och den instabila bilduppdateringen som vanligtvis plågar spel av den här typen vid lanseringen.

The Outer Worlds är ett otroligt polerat spel som även imponerar rent tekniskt med den makalösa grafiken och de livfulla städerna och världarna du färdas mellan. Uppfinningsrikedomen är stor både när det gäller mängden sidouppdrag och de dialogval som finns att tillgå. En bit in i spelet får du i exempelvis i uppdrag att hitta en form av batteri för att kunna reparera ditt skepp men på kuppen kan det medföra att ett helt läger med människor blir utan ström till följd av detta och hur svinig eller snäll du vill vara är enbart upp till ditt samvete.

Outer - 3
The Outer Worlds är i mångt och mycket ett helt lysande rollspel som återigen befäster Obsidian som en av de främsta utvecklarna inom genren. Det jag dock saknar är någon form av radio, Fallout-spelen har exempelvis blivit kända för sin fantastiska 50/60-talsmusik men något liknande finns tyvärr ej här utan världen känns ganska öde när man går omkring i tystnad mellan uppdragen.

Om du gillar Fallout-spelen lär du även gilla The Outer Worlds och faktum är att det nästintill är lika bra som Fallout 4 och det är också ett spel som motiverar flera genomspelningar då valen du gör påverkar så pass mycket.

Största +

Roliga sidouppdrag
Valen du gör engagerar
Makalöst snyggt rent tekniskt

Största –

Jag saknar någon form av radio med musik

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *