Recension: Tropico 6

Tropico6_01Välkommen till de tropiska öarna där DU axlar rollen som El Presidente, den mäktigaste ledaren som världen hittills har skådat (i alla fall om vi ska tro vår rådgivare Penultimo). Tropico 6 släpptes för ett par månader sedan till PC och nu så har det justerats nog för att även vi med Playstation 4 ska få lägga vantarna på det.  

Då det är det sjätte spelet i serien Tropico så är jag ganska säker på att de flesta vet vad det handlar om: Du är El Presidente och ska sköta dina öar så att de genererar pengar och makt! Om man behöver bryta ett par ben här, vifta med en muta där eller finjustera hur många arbetare som får lön i dina fabriker så är det helt enkelt bara en kugge i hjulet för El Presidente. I Tropico 6 så kan man dock få ge sin ledare lite mer karaktärsdrag som påverkar spelet. Han kan vara manipulativ och ha lätt för att få sin vilja igenom men har svårt att vinna tillit, han kan vara godhjärtad och älskad, men sårbar för lömskheter. 

Det finns ett sandbox-mode som helt enkelt går ut på att starta igång ditt imperium från scratch och sedan spela ut allting fritt efter eget bevåg, men det bjuds även på en kampanj som börjar med att vi träffar vår allra mest lojale rådgivare, Penultimo, och förklarar i lugn takt hur spelet fungerar för nykomlingar vilket är mycket välkommet då det är mycket att hålla reda på. 

Tropico6_02

Nyheter i just Tropico 6 är annars exempelvis möjligheten att styra över små-öar istället för en stor. Man kan nu bygga broar mellan dessa för att koppla dem samman. Folket har mer vilja och personligheter och om man inte passar sig så dyker lömska rebeller upp och börjar ställa till problem och krav. En ny rådgivare finns i form av The Broker som kan erbjuda nya uppdrag och man kan även skicka ut små räder för att påverka världen runt omkring. 

Temat och humorn finns verkligen där i Tropico 6, det enda som jag dock fortfarande har lite svårt att bemästra är kontrollen. Då det är en stads-simulator med mycket resurser, byggnader och människor att hålla reda på så känns oftast PS4-kontrollen klumpig att navigera med. När jag sitter ett tag så går det gradvis lättare men det känns ändå inte riktigt bra i längden. Som tur är så kan man sakta ner och till och med pausa tiden om det blir problem med navigationen när det är dags för viktiga beslut på ön. 

Det finns fortfarande fyra tidsåldrar och vissa bjuder på komiska inslag (sa någon aliens?) och det känns verkligen som om Tropico 6 ska spelas med lite komedi i åtanke och inte tas på alltför stort allvar. Menyerna kan se riktigt otäcka ut i början då man bombarderas med information och olika rutor, men genom att antingen gå igenom tutorial tillsammans med kampanj eller bara klickar sig fram i ett sandbox-mode så kommer det mesta att visa sig rätt så uppenbart. Grafikmässigt så är Tropico 6, trots sina klara och fina färger, inte särskilt imponerande. Det är flera modeller som har svårt att rendera fram och visas bara som kantiga texturer. På avstånd så är det dock visuellt fint med alla färger men inger ingen “wow”-känsla direkt. 

Tropico6_03

Jag har haft kul med Tropico 6 och jag gillar att spela den här typen av spel, dock så är den förutnämnda kontrollen på PS4 lite som en bromskloss då tiden som jag använder för att navigera mig fram dras ifrån min kreativa sida i spelet och balanseras istället med frustration. Menyerna var till en början också lite avskräckande men de gav med sig ganska fort och kändes väldigt självförklarande efter ett tag. Allt som allt så är det ett väldigt kul, om än klumpigt, spel på Playstation 4 men det kräver att man har en förkärlek för så kallade “Citybuilding Sims” då det är mycket menytittande och inte så mycket action. 

Största +
Härlig humor
Varierande val och metoder genom spelet

Största –
Kontrollen
Kantiga och orenderande strukturer

7av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *