Recension: Yooka-Laylee and the Impossible Lair

När Yooka-Laylee släpptes för några år sedan var det inte bara ett enormt efterlängtat spel utan det hade också en av de mst framgångsrika Kickstarter-kampanjerna någonsin bakom sig. Resultatet blev i slutändan helt okej även om det knappast levde upp till spelen det önskade sig att efterlikna. Nu är uppföljaren här och denna gång har man valt en lite annan inriktning men lever det upp till förväntningarna?

Yooka - 3
Jag måste verkligen ge en applåd till Playtonic för att de skapat den här serien. Att inspirationen och arvet från Banjo Kazooie får leva vidare i modern tid trots att Microsoft som äger licensen till den serien helt struntar i den gör nu knappt någonting. Förutom gästspel i Super Smash Bros Ultimate så verkar det inte vara något nytt spel i sikte och detta är ännu en anledning till varför jag är tacksam över Playtonics existens.

Yooka-Laylee and the Impossible Lair som denna uppföljare heter har inte sneglat så mycket på Rares björn och fågel denna gång utan snarare på en känd apa från Nintendo. Min första tanke var att detta verkligen känns som en uppföljare till Donkey Kong Country: Tropical Freeze fast med andra huvudrollsinnehavare men efter att ha grävt lite på ytan visar det sig att spelet har helt egna idéer att komma med.

Yooka - 2
Då föregångaren hade ett tredimenionellt upplägg så har Playtonic här satsat på att skapa ett klassiskt plattformsspel sett från sidan med allt vad det innebär. Den elake Capital B är självfallet tillbaks för att göra livet surt för våra hjältar ännu en gång och den omöjliga grotta som det anspelas på i titeln tillhör naturligtvis skurken.

När spelet börjar befinner man sig i skurkens boning direkt men efter ett antal minuter inser man att det är lönlöst att försöka varpå man förlorar allt liv och helt plötsligt hamnar på världskartan. Spelet byter nu istället inriktning till ett upplägg där man ser karaktärerna ovanifrån när man utforskar själva kartan. Mellan plattformsnivåerna bjuds det på diverse olika pussel med väggar som skall förstöras, labyrinter som skall utforskas och annat smått och gott för att låsa upp nya vägar.

Yooka - 1
Själva plattformandet sitter som en smäck och kontrollen är så pass bra att den nästan når upp i Nintendos egen kvalitet. Att ratta runt Yooka och Laylee runt de olika färgglada banorna är som att få en sockerkick av bästa slaget och detta är helt klart ett spel man blir glad av att spela och det känns i mångt och mycket som en frisk fläkt bland alla militärspel som släpps.

Yooka-Laylee and the Impossible Lair är inte bara en sockersöt nostalgitripp till den tid då plattformsspelen var som allra bäst, det är också en titel som visar att Playtonic numera är en utvecklare att räkna med då de inte bara skapat en uppföljare som överträffar originalet utan också ett av de bästa plattformsspelen på många år.

Största +
Lagom utmanande hela vägen
Grafiken och designen är färgglad och vacker
Att utforska banorna och samla prylar är beroendeframkallande

Största –
Banorna återanvänds en hel del i nya versioner

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *