Recension: Blasphemous

The Game Kitchen är ett företag jag faktiskt aldrig hade hört talas om innan jag fick recensionskoden till Blasphemous men Spanien har knappast varit något världsledande land tidigare när det kommer till spelutveckling. Efter 15 timmar med spanjorernas påfund kan jag dock konstatera att det är en av årets trevligaste överraskningar.

Blas - 1
Den som känner mig vet mycket väl att Metroidvania är en av mina absoluta favoritgenres ända sedan jag som barn fick uppleva Super Metroid för första gången. Detta var ytterligare en anledning till att jag blev så pass pepp på Blasphemous då det rent visuellt har sett helt fantastiskt ut ända från start.

Blasphemous är en titel som hämtat inspiration från allt mellan Castlevania till From Softwares Dark Souls-serie och kokat ner allt detta i samma gryta. Spansk mytologi och en hel del religiösa element har också varit en ledstjärna under utvecklingen vilket märks tydligt. Världen i Blasphemous är en smutsig och oförlåtande sådan och att detta är ett spel som bjuder på en rejäl utmaning är ingen överdrift.

Blas - 3
I rollen som ”The Penitent One” måste du fara runt mellan kloster, kyrkor, katakomber och alla möjliga platser i syfte att dräpa bossar och nysta upp vad det är för fasansfullt som sker i världen. Det visar sig snabbt vara lättare sagt än gjort då i princip allt som rör sig vill se dig död och hårt men rättvist har aldrig varit så välförtjänt när det kommer till att beskriva vad ett spel handlar om.

The Game Kitchen har verkligen skapat något helt eget när det kommer till den grafiska pixelgrafiken och vart jag än vänder mig i Blasphemous ser jag lidande och ond, bråd död till den graden att estetiken nästan blir komisk i stil med ett omslag till valfri Black Metal-platta. Animationsarbetet är helt makalöst precis som den övriga designen när det kommer till bossar och fiender. Detta är helt klart ett av de snyggaste pixelspel jag någonsin sett.

Själva formeln är klassisk Metroidvania med allt vad det innebär och även om spelet är rejält utmanande så känns det aldrig någonsin orättvist till den grad att man blir förbannad. Under färdens gång låser du upp en rad olika uppgraderingar både till ditt svärd och till det radband du bär med dig som underlättar själva resan. Detta är också ett incitament till att utforska spelvärlden då den är full med mängder av olika hemligheter i form av uppgraderingar, dolda rum och annat.

Blas - 2
Det är något speciellt med Blasphemous, det är ett spel som hela tiden engagerar mig som spelare från början till det bittra slutet och med handen på hjärtat så är det ett av de bästa spelen jag spelat inom genren. Jag tycker helt ärligt det är så pass bra att det faktiskt slår giganten Hollow Knight och det säger ju en hel del. Hatten av till The Game Kitchen som faktiskt satt Spanien på kartan och visat att man är en kraft att räkna med när det gäller spelutveckling.

Största +
Vansinnigt läcker grafik och design
Hårt men rättvist
Mängder av hemligheter att upptäcka

Största –
Kontrollen vid plattformsdelarna är stundtals bristfällig

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *