Recension: Borderlands 3

När Borderlands 2 släpptes för snart sju år sedan visade det sig snabbt vara en av de absolut bästa uppföljarna i historien. Spelet tog allt som var bra med föregångaren och skruvade upp det till en ny nivå med mer innehåll, mer variation och framför allt ännu sjukare humor. Nu är den enormt efterlängtade trean här men lyckas den verkligen slå den mästerliga föregångaren?

BL3 - 1
Om någon frågar mig vilket spel jag haft mest minnen från tillsammans med vänner så ligger Borderlands 2 i toppen av den listan. Jag har spenderat hundratals timmar i Pandora under dessa sju år och i början av sommaren fick jag chansen att återvända då den sista expansionen släpptes som uppvärmning inför trean.

Att jag sett fram emot Borderlands 3 är knappast någon större överdrift och när jag startade spelet för första gången var jag alldeles skakig. Gearbox Software är ett företag som hela tiden lyckats överträffa folks förväntningar och även om många var tveksamma så var jag en av de som faktiskt älskade även Battleborn.

BL3 - 4
Borderlands 3 innehåller fyra helt nya karaktärer och klasser, vi har dels min personliga favorit Moze som har en gigantisk robot att förfoga över, vi har även yrkesmördaren Zane, den mystiska FL4K med sina djur samt den nya sirenen Amara. Samtliga av dessa bjuder på vitt skilda spelupplevelser och att hitta en favorit från start kändes minst sagt svårt då samtliga var väldigt älskvärda.

En sak som direkt slår mig i Borderlands 3 är hur pass mycket vapenhanteringen är förbättrad, samtliga ungefär tolv miljoner vapen har mycket mer tyngd i sig än i föregångarna och detta är ytterligare en anledning till att Borderlands 3 känns så fantastiskt roligt att spela. Nu finns ännu mer incitament till att testa nya vapen mellan varven istället för att klamra sig fast vid personliga favoriter vilket alltid varit lite av ett problem i den här typen av spel. En del vapen har dessutom två olika lägen för avfyrning, en del pistoler kan exempelvis skjuta iväg taserliknande pilar som låser fast motståndarna en kort stund.

BL3 - 3
Humorn är som bekant en stor del av upplevelsen i den här spelserien och den är om möjligt ännu mer vansinnig och infantil än i föregångarna vilket är något jag älskar av hela mitt hjärta. Jag som spelare får i uppdrag att hjälpa allt från vidriga korvförsäljaren till att agera barista i sidouppdragen och det är precis lika tokigt som det låter. Givetvis handlar alla uppdrag om att skjuta ihjäl någon men sättet detta presenteras på är minst sagt fantastiskt och manusförfattarna bör ha en eloge för sin påhittighet.

En stor del av nöjet i Borderlands 3 är självklart möjligheten att kunna spela tillsammans med andra och även denna funktion har fått en del uppfräschningar. Den som startar spelet kan nu välja om all loot ska vara unik för varje spelare eller om man vill köra med de klassiska reglerna att först till kvarn vinner. Det senare regelverket leder i vanlig ordning till dispyter mellan samtliga inblandade och även detta är en del av charmen med spelet.

Gearbox har även balanserat spelet så att även en spelare som exempelvis är Lv. 20 kan gå in och spela med någon som precis startat spelet och ändå få sig en utmaning. Fiendernas nivå skalas helt enkelt ner så att utmaningen är jämnt fördelad oavsett hur stark din karaktär är vilket helt enkelt är toppen i min mening. På detta vis tjänar man alltså på att spela om uppdrag och hjälpa nya spelare.

BL3 - 2
Rent grafiskt är Borderlands 3 självfallet snyggare än föregångarna då det är Unreal Engine 4 som används denna gång och den grafiska stilen är rent designmässigt helt perfekt som vanligt. Det enda klagomål jag har är att kartan stundtals är lite för avancerad för sitt eget bästa vilket gör att det känns svårt att veta vart man ska emellanåt. Här hjälper det återigen att spela tillsammans med kompisar då man kan dela upp sig och leta efter objektiven på kartan.

Borderlands 3 är ett lika stort steg som mellan de två första spelen i serien och det innehåller precis allt jag önskat mig av en uppföljare. Gearbox har här skapat ett mästerverk och kanske det bästa kooperativa spel jag någonsin spelat. Mängden innehåll för pengarna är helt absurt och precis som med tvåan är detta ett spel som kommer räcka hundratals timmar utan att man tröttnar då variationen och omspelningsvärdet är så stort. Frågan är bara hur de någonsin ska lyckas toppa detta?

Största +
Precis allt är förbättrat jämfört med tvåan
Humorn är fantastisk
Underbart kul att spela med kompisar
Omspelningsvärdet är närmast oändligt

Största –
Kartan kan vara lite förvirrande emellanåt

10av10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *