Recension: The Dark Pictures Anthology – Man of Medan

Man_of_Medan_01Man of Medan ifrån Supermassive Games är den spirituella uppföljaren till Until Dawn och den första i den nya serien Dark Pictures Anthology som kommer att, precis som namnet avslöjar, vara flera spel med olika berättelser. Med en stor näve skräck och många påverkande val så här jag trotsat min rädsla och spelat mig igenom mysteriet på det övergivna skeppet mitt ute i havet. 

I Man of Medan så får vi följa fem ungdomar som vi kommer att få styra genom berättelsen. Vi har Alex och Brad, bröder med helt olika personligheter: Alex är äldre och mer direkt och våghalsig medan Brad är mer försiktig och påläst om bland annat historia. Conrad och Julia är rikemansbarn och även dem syskon. Julia är tillsammans med Alex och Conrad har varit med för att investera i en dykarexpedition för att hitta ett nytt vrak ifrån andra världskriget. Den femte karaktären är Fliss som de anlitar för att ta med dem ut på havet med sin båt. Redan i början så kommer flertalet väl och konversationer som påverkar resten utav berättelsen vilket jag verkligen gillar. Ofta är det så att tidiga väl knappt påverkar berättelser något vidare men i Man of Medan så visar det sig framåt slutet att nästan alla val har en påföljd någonstans i berättelsen. Det finns mängder med hemligheter att finna som berättar hela historien bakom det övergivna skeppet vilket var otroligt intressant att leta reda på. 

Man_of_Medan_02

Spelet är ganska kort, speciellt om man jämför med föregångaren Until Dawn. Dock så är det fullspäckat med olika slut, scenarios och innehåll beroende på hur du spelar, så om du är modig nog så är omspelbarheten på högvarv. Vi kan också få en härlig teaser trailer på nästa del i Anthology-serien när man klarar berättelsen! Ett nytt tillskott till den här ”filmspels-genren” är också inkluderandet av online-coop! Det går helt enkelt ut på att mellan 2-5 spelare går samman och delar upp vilka karaktärer man vill styra och när det är den karaktärens tur att spela så passar kontrollen över medan de andra spelarna tittar på och hänger med i berättelsen. Samma funktion finns också för kompisar hemma i soffan och då passar man fysiskt kontrollen mellan sig när det står vems tur det är. Detta är definitivt en bra liten funktion som förstärker att spel är som bäst när man spelar tillsammans med sina vänner och jag själv blev extra fäst vid de karaktärer som jag hade tilldelats.

Det enda jag egentligen inte gillar med spelet är att kontrollen ofta känns slö och oresponsiv, samt att fps droppar relativt ofta när jag tar mig vidare genom berättelsen. Vissa gånger så känns det också som om berättelsen nästan snabbspolar då jag vid ett tillfälle gick ifrån att undersöka läskiga saker till att fullt ut för för mitt liv. Även karaktärerna uppförde sig ibland som om vissa scener saknades mellan sekvenserna. Det kanske beror på väl jag har gjort och att jag helt enkelt inte fick vissa saker men som första genomspelning så lämnade de mig ibland lite förvirrad på vad som hände för att de ska uppföra sig annorlunda helt plötsligt. 

Man_of_Medan_03

Man of Medan var en otroligt läskig upplevelse och jag kan erkänna att jag är lite av en fegis. Stämningen hade mig i ett järngrepp hela vägen och det ska berömmas. Jag fick ta flera pauser för att samla mig vilket säger en hel del om ett spel som drivs av skräck. Trots sina brister som jag nämnde ovan så tycker jag att det är ett fantastiskt spel och jag ser med skräckblandad förtjusning fram emot nästa del!

 

Största +
Läskigt hela vägen
Alla val har betydelse

Största –
Kontrollen var seg och oresponsiv
Fps droppar för ofta mellan scener

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *