Recension: Blazing Chrome

Blazing Chrome är ett spel som redan när det utannonserades fick mig att skaka av upphetsning då det inte bara är en kärleksfull hyllning till serier som Contra och Metal Slug utan det verkade också kunna stå på egna ben. Nu är Joymashers spel äntligen här och efter 20 timmar i dess sällskap så är jag helt lyrisk.

Blazing Chrome - 1
Brasilien måste vara ett av de mest underrepresenterade länderna när det kommer till spelutveckling och mycket av detta beror på att spelkonsoler är väldigt dyrt i landet, något utvecklaren själv faktiskt berättat för mig under våra samtal. Blazing Chrome är nämligen i stort sett ett enmansprojekt som är kulmen av flera års hårt arbete.

Danilo och hans studio Joymasher har tidigare skapat de bägge retroflirtarna Oniken och Odallus som fick ett riktigt gott mottagande men Blazing Chrome måste ändå anses vara hans största projekt hittills.

Den som spelat Contra eller Metal Slug tidigare vet precis hur det här spelet fungerar, du springer från vänster till höger och ska skjuta på allt som rör sig. Blazing Chrome är ett ruskigt utmanande spel som verkligen sätter din fingerfärdighet och inlärningsförmåga på prov men det känns aldrig någonsin orättvist, dör du är det helt enkelt ditt eget fel då kontrollen är helt perfekt.

Blazing Chrome - 3
De sex banorna är hela tiden varierade och bjuder på ordentliga överraskningar både när det kommer till hyllningar till andra spelserier som inspirerat skaparen samt uppfinningsrikedomen som präglar spelets gigantiska bossar. Den första banan utspelar sig i en förstörd stad som klart och tydligt låtit sig inspireras av Terminator II både när det kommer till fiender och bandesign medan banan efter kastar mig in i en intensiv jakt på motorcykel efter ett tåg.

Från början finns två stycken karaktärer att välja mellan och även om de är snarlika varandra spelmässigt så är det variationen i de vapen man plockar upp som bidrar till spelets storhet. Alla vapen i Blazing Chrome är användbara på ett eller annat sätt så det beror mest på din spelstil vilket du fastnar för. Vi har bland annat ett laservapen som kan ladda upp en gigantisk stråle samt en slags piska som både kan skada fiender och plocka upp föremål i bästa Simon Belmont-stil.

Efter första genomspelningen får du tillgång till två andra karaktärer som inte kan använda vapen som går att plocka upp utan dessa förlitar sig helt och hållet på svärd och detta är ytterligare en anledning till varför jag älskar Blazing Chrome så innerligt. Dessa karaktärer bidrar till att spelet får en helt annan känsla och det påminner snarare om Ninja Gaiden än Contra om man väljer att spela som någon av dessa två.

Blazing Chrome - 4
Blazing Chrome är inte ett långt spel, det går att klara på en dryg timma men det har ett helt otroligt omspelningsvärde som gör att jag inte kan sluta spela det då man hela tiden vill bli bättre på det. En sektion som till en början känns nästan omöjlig att klara utan att bli av med ett antal liv är några timmar senare en barnlek när man vant sig och lärt sig spelet. Att man dessutom kan välja att spela alla banor baklänges bidrar också till hållbarheten och jag är övertygad om att detta lär bli en storfavorit bland alla så kallade ”speedrunners”.

Då spel som Guacamelee och Timespinner inspirerats av Castlevania: Symphony of the Night men aldrig levt upp till kvaliteten på inspirationskällan så är Blazing Chrome raka motsatsen. Det är inte bara lika bra som Contra och Metal Slug, det är bättre. För min del är inte Blazing Chrome bara ett av de bästa indiespelen som gjorts, det är ett av årets bästa spel överhuvudtaget och ett mästerverk som lär kommas ihåg i många år framöver.

Största +
Ruskigt snygg och väldesignad grafik
Utmanande men ändå rättvist
Enormt omspelningsvärda
Sätter en helt ny ribba för indiespel

Största –
Andra indieutvecklare lär få svårt att leva upp till det här

10av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *