Recension: Contra Anniversary Collection

För några månader sedan släppte Konami den hyllade samlingen Castlevania Anniversary Collection och nu är det även dags för spelserien Contra att få lite kärlek. Serien gick under namnet Probotector i Europa och här har man samlat ihop de flesta av spelen i ett enda digitalt släpp.

Contra - 1
När jag som barn fick spela Probotector till NES för första gången blev jag helt frälst. Spelet var raka motsatsen till Super Mario Bros och alla andra färgglada och gulliga spel jag spelat på konsolen tidigare. Här hade man snarare inspirerats av actionfilmer som Rambo och Aliens och jag minns att jag älskade det. De två stenhårda robotarna i huvudrollen kombinerat med det mäktiga soundtracket var bland det häftigaste jag upplevde som barn när jag spelade tillsammans med min far.

Att Konami nu väljer att släppa en samling med dessa spel efter framgångarna med Castlevania tidigare i år kommer knappast som någon överraskning. Återigen är det mästarna på M2 som stått för dessa nyversioner och den som kan sin spelhistoria vet att inget annat företag är bättre lämpat för att konvertera gamla klassiker.

Contra - 2
Vi har dels originalet Contra/Probotector och dess uppföljare Super C men även Contra III: The Alien Wars (Super Probotector) som av många är seriens mest omtycka spel, mig själv inräknad. När tredje delen gjorde entre på Super Nintendo satt jag och miljoner andra spelare och blev helt hänförda av grafiken och de snygga Mode 7-effekterna på många av spelets banor. Än idag är det ett av de mer imponerande spelen till konsolen trots att det släpptes precis i början av Super Nintendos livscykel.

Den stora överraskningen för egen del är Mega Drive-spelet Contra: Hard Corps som jag faktiskt aldrig upplevt tidigare då jag var Nintendokille som barn och det visar sig snabbt att det är ett riktigt underhållande spel även om det inte är i samma klass som Super Probotector. Här försökte Konami variera spelet genom olika vägar du kan ta mellan banorna, ett inslag som känns igen från Castlevania III: Dracula´s Curse.

Som vanligt när M2 är inblandade så är dessa nyversioner kärleksfullt återskapade för modern hårdvara och de flyter på perfekt utan varken grafik eller ljudbuggar. Ett stort plus är också möjligheten att kunna spela de japanska versionerna av spelen då det faktiskt finns väsentliga skillnader. Contra: Hard Corps är exempelvis mycket lättare i ursprungsversionen då du hela tiden har en sköld som tål tre träffar.

Contra - 3
Contra Anniversary Collection är precis som namnet antyder en kärleksfull hyllning till en spelserie många av oss växt upp med. Det enda smolket i bägaren är att varken titlarna till PlayStation 2 eller det rent mästerliga Hard Corps: Uprising är inkluderade vilket är ett ytterst märkligt beslut. Även om du inte upplevt serien innan så är detta värt ett köp då du får en full näve actionklassiker som funkar lika bra ensam som tillsammans med en vän.

Största +
M2 är mästare på att konvertera spel till modern hårdvara
Musiken är fortfarande helt fantastisk
Många spel för pengarna

Största –
Hard Corps: Uprising och PlayStation 2-spelen borde inkluderats

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *