Recension: Judgment

Judgment_01Judgment är den andliga uppföljaren till Ryu Ga Gotuko Studios Yakuza-serie och trots att det utspelar sig i samma gamla Kamurocho så är det en helt ny ensemble av karaktärer att följa i en mer undersökande detektiv-anda. 

Vi får följa Takayuki Yagami, en före detta advokat som nu arbetar som detektiv i Kamurocho. Hans liv som advokat tog ett djupdyk då han lyckades få sin klient frikänd för misstanke om mord, något som aldrig händer i Japan. Yagami är advokatvärldens ledstjärna och firman som han jobbar på blir nedringd dagarna i ända då alla vill anställa honom. Snart visar det sig dock att samma klient som blev frikänd nu är arresterad för mord på sin flickvän och nedbränning av huset de bodde i. Yagami vägrar nu att arbeta som advokat och hävdar att om hans ögon inte kan skilja på vem som är skyldig/oskyldig så är dem inget värt i lagens namn. 

Han startar upp en detektivbyrå där han tar sig än alla ströjobb som han kan finna, allt ifrån att finna bevis på otrohetsaffärer till att mer eller mindre driva in skulder åt den undre världen. Till sin hjälp så här han den före detta yakuzan Masaharu Kaito som blev utsparkad ur sin familj. Tillsammans så kompletterar de varandra bra: Yagami med sin list och snabbhet och Kaito med sina kunskaper om den kriminella världen och råstyrka. Vårt första stora fall och det första steget in på ett större mysterium är när Yagami blir anlitad av sin gamla advokatfirma för att försvara och finna bevis för att rentvå en familjepatriark från yakuzan. Han misstänks för ett i en serie grova mord på andra yakuzamedlemmar där gärningsmannen har karvat ur offrens ögon. Vi lär oss snabbt att Yagami har varit uppväxt bland Yakuza men inte gått den vägen i livet; trots det så står han på god fot med en högre ställt patriark som dessutom var den som betalade för Yagamis utbildning. Den misstänkta yakuzan heter Hamura och är även han en bjässe till man. Han nekar inte till att han träffade offret och gav honom rejält med stryk men nekar till att ha mördat honom. 

Judgment_20190613200333

Att interjuva vittnen och samla bevis är en stor del utav berättelsen. 

 

Så startar vår huvudberättelse och det är rejält med story involverat som med läckra cut scenes och fullt röstskådespelade (både på japanska och engelska) oftast blir som en riktig film. Narrativet drivs på bra och det bjuds på många sidouppdrag om man vill bryta av ibland. Likt Yakuza-serien så bjuds det på en rejäl dos humor i sidouppdragen och det finns minispel och restauranger att besöka. Yagami kan också skaffa flickvänner att dejta. Däremot så saknas det Karaoke-minispelen och sångerna som var fantastiska genom hela Yakuza-serien vilket är riktigt synd! I utbyte så här vi dock fler detektiv-aktiga minispel att ta del av, så som att undersöka brottsplatser, förhöra folk, flyga med drönare och jaga flyende misstänkta. Det ingår också en del kostymbyten då man kan gå undercover! 

Striderna är fortfarande fantastiska. Yagami är mycket mindre och snabbare än vad Kiryu någonsin var och det märks i hans attacker. Man kan välja mellan två stilar: Crane Style som är effektiv mot flera fiender och Tiger Style som är mer effektivt mot enskilda fiender. Genom att levela upp så kan man lära sig en hel drös med attacker och coola finishers och då spelet arbetar i Dragon Engine som utvecklades inför Yakuza 6 så är det helt öppna och fritt flytande strider på Kamurochos gator. Yagamis speciella förmåga redan ifrån start är att han kan springa mot en vägg och ta avstamp ifrån den för att sedan göra olika hoppattacker vilket är riktigt coolt. Dessa kan också byggas vidare genom att levela upp. Dessvärre så känns det som om de slumpade striderna är väldigt sällan vilket är synd då de både är roliga och ett av de bästa sätten att tjäna in erfarenhet. Det känns som om det har skalats ner på dessa för att ha mer fokus på berättelsen.

Judgment_03
Att slåss är vardagsmat för Yagami, men effekterna är läckra!

Kort och gott så är Judgment ett fantastiskt spel med ett karaktärsgalleri rikt på personligheter. Berättelsen är gripande och det största fokuset spelet igenom. Det är som sagt synd att flera klassiska minispel inte har följt med men jag ser ändå det här spelet som ett riktigt bra test att experimentera med spelmotorn och blandar gammalt med nytt. Med det sagt så är Judgment ett väldigt bra startställe om du inte tidigare har spelat något Yakuza-spel, då det är helt fristående men behåller ”skelettet” ifrån spelserien. Om Ryu ga Gotuko Studio fortsätter på den här nivån och utökar mer i sina framtida spel så är jag säker på att de kommer leverera fullträff efter fullträff!

Största +
Striderna är snabba och bjuder på riktigt coola attacker
Berättelsen är väldigt gripande
Har man spelat Yakuza så är Kamurocho i sig som en återkommande karaktär

Största –
Skalat bort en hel del minispel och musik
Slumpade strider händer inte så ofta som jag hade önskat

8av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *