Recension: The Sinking City

Att göra spel baserade på Lovecrafts verk har visat sig vara populärt på senare år. Förra året fick vi exempelvis ta del av det helt fantastiska Call of Cthulhu som i mina ögon var ett av årets absolut bästa spel. Nu är det dags för Sherlock Holmes-skaparna Frogwares debut i Lovecrafts universum men lever det upp till hypen?

City - 2
När Lovecraft skapade hela Cthulhu-mytoset under 1920-talet kunde han nog inte tänka sig att hans verk skulle tolkas som videospel hundra år senare men hur som helst har han inspirerat mängder av spelskapare med monsterdesign, berättelser och övrigt. Till och med From Software lät sig inspireras av mannen när de skapade sitt Bloodborne så att Lovecraft blivit populär i spelsammanhang är knappast någon överdrift.

Frogwares är främst kända för sina olika titlar om Sherlock Holmes och trots berättelser om mord och annat hade de ändå en lite mer lättsam ton än just The Sinking City som är gravallvarligt från början till slutet.

City - 3
I rollen som privatdeckaren och krigsveteranen Charles Reed kliver jag i land i den mystiska staden Oakmont efter något som kan ge mig svar på de syner jag plågas av varje natt och jag hinner knappt kliva i land förrän jag förstår att någonting inte står helt rätt till. Staden har sedan länge legat i fejd med ”Innsmouthers” som ortsbefolkning kallar dom, den som kan sin Lovecraft vet så klart att jag talar om fiskmänniskorna.

Precis som i Call of Cthulhu griper berättelsen tag i mig omedelbart och jag känner hela tiden en känsla av obehag när jag går runt och förhör de olika invånarna på ön. Mitt första uppdrag är att leta rätt på sonen till en av Oakmonts mer förmögna invånare och efter att ha hittat denne son mördad i en källare börjar hemskheterna krypa närmare inpå.

Det finns en sak som hela tiden ligger i bakhuvudet och gnager när jag spelar The Sinking City och det är dessa förbaskade strider. Ja, du läste rätt, Frogwares har inkluderat strider med kniv och skjutvapen i spelet, ett beslut som jag för allt i världen inte kan begripa. Striderna är dessutom så pass mediokra och fladdriga att de i princip dödar nöjet med spelet då man går och drar sig för nästa gång det kommer fiender. I ett spel så präglat av stämning känns det som att den stämningen förstörs när monster springer lösa på gatorna mitt bland buggiga NPC:s och annat.

City - 1
The Sinking City är inte ett dåligt spel men det är inte jättebra heller. Det känns som att Frogwares rört till det lite väl mycket för sig själva i sin ambition att slänga in så många olika moment som möjligt. Utredningarna är precis som i Sherlock Holmes-spelen riktigt bra och handlingen likaså men striderna är mediokra och förtar en stor del av nöjet.

Största +
Kuslig atmosfär
Bra berättelse

Största –
Striderna kunde ha skippats
En hel del buggar

6av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *