Recension: Super Neptunia RPG

Den japanska utvecklarstudion Idea Factory har fullkomligen spottat ur sig spel under senaste decenniet och även om jag aldrig fastnat för Neptunia-serien så beslöt jag mig ändå för att ge det senaste tillskottet Super Neptunia RPG en chans men borde jag låtit bli?

Nep - 3
Super Neptunia RPG sammanfattas lätt på direkten bara av att läsa titeln, det är ett superjapanskt rollspel med mängder av ”fan service” till den grad att det stundtals blir riktigt jobbigt att spela.

För den som spelat något av de andra sjuttiotvå spelen i serien så lär knappast huvudkaraktären Neptune vara ett obekant ansikte och den här gången har Idea Factory istället gjort ett spel som är tänkt att påminna om bland annat Valkyrie Profile då allt ses från sidan. Det första varningstecknet kommer dock redan så fort jag tryckt på start då jag får se att spelet är gjort i den smått vedervärdiga Unity-motorn.

Nep - 1
Den som spelat tidigare spel gjorda i Unity vet att majoriteten av dessa har tekniska problem och Super Neptunia RPG är inget undantag. Bilduppdateringen går upp och ned och då spelvärlden har en del plattformshoppande gör de tekniska aspekterna att dessa moment blir närmast olidliga. Det är till och med så illa att spelet hackar i menyerna när du ska utrusta föremål och det säger en del om utvecklarnas ambitionsnivå.

Striderna i spelet är bland de simplaste jag sett i ett japanskt rollspel då majoriteten av dessa vinns genom att bara trycka på en enda knapp när det är din tur att agera. Senare bjuder spelet på lite mer motstånd men det blir aldrig särskilt komplicerat och striderna är i princip så enkla de bara kan bli.

Det finns en berättelse i spelet men den är så full av stereotyper och klichéer att man önskar att man hade kunnat skippa den helt och hållet. Uppdragen består i princip bara av ”gå till plats X och döda Y” alternativt samla ett visst antal av ett föremål och det är den lataste formen av speldesign jag kan tänka mig.

Nep - 2
Super Neptunia RPG är ett rollspel som vill vara allt men i slutändan inte förmedlar någonting positivt överhuvudtaget. Bra rollspel är ingen bristvara till PlayStation 4 så varför man skulle välja detta framför exempelvis fantastiska Dragon Quest XI eller Persona 5 är helt obegripligt.

Största +
Spelvärlden är färgglad och mysig

Största –
Tekniska problem överallt
Oengagerande handling
Meningslösa sidouppdrag

5av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *