Recension: Bloodstained – Ritual of the Night

Den som känner mig vet mycket väl att just Castlevania-spelen ligger mig varmt om hjärtat, så varmt att jag faktiskt håller serien som en av de absolut bästa någonsin. När det för några år sedan blev känt att Koji Igarashi slutat på Konami och via Kickstarter utannonserat en spirituell uppföljare vid namn Bloodstained: Ritual of the Night kunde jag inte låta bli att bli upphetsad och nu är spelet äntligen här!

Bloodstained - 1
Jag hade länge mina tvivel att detta skulle bli en ordentlig flopp i stil med Mighty Nr. 9 men efter att ha spenderat 30 timmar tillsammans med Igas nya spel kan jag äntligen andas ut, Bloodstained är nämligen en helt fantastisk hyllning och ett kärleksbrev till alla Castlevania-fans som suktat efter ett nytt spel.

Detta är inte första gången vi fått stifta bekantskap med Miriam, Zangetsu, Gebel och resten av karaktärerna då vi redan förra året fick chansen att spela Bloodstained: Curse of the Moon från den smått otroliga studion Inti Creates. Trots att de bägge spelen utspelar sig i samma universum så fungerar de ändå väldigt olika. Ritual of the Night är ett renodlat ”Metroidvania” medan Curse of the Moon snarare är en hyllning till de klassiska plattformsspelen i Castlevania-serien.

Bloodstained - 3
Själva berättelsen behöver ingen närmare förklaring då den inte är spelets största dragningskraft. Huvudkaraktären Miriam måste utforska ett gigantiskt slott i jakten på sin barndomsvän Gebel som plötsligt blivit elak (eller?) och stoppa demonerna som huserar där inne. Precis som i Symphony of the Night kan du från början inte nå alla rum och områden utan att först ha besegrat bossar och lärt dig nya förmågor. Vissa avsatser kräver exempelvis det obligatoriska dubbelhoppet medan andra kräver att du kan vistas under vattnet, formeln är välbekant och precis lika funktionell som vanligt.

Det märks att detta har varit ett rent kärleksprojekt för Iga då mängden referenser till hans tidigare spel och genren som helhet ständigt är närvarande. Spelets bibliotikarie liknar exempelvis en viss son till en greve och hans röst görs även av samma skådespelare som nämnda son och sidouppdragen innehåller namn på karaktärer som hela tiden får mig att dra på smilbanden.

Allt är dock inte guld som glimmar ens i Igas värld utan den grafiska designen man valt i spelet är stundtals riktigt ful. Jag förstår för allt i världen inte varför man satsat på någon slags fejkad 3D-grafik istället för vackra pixlar som i Curse of the Moon och Castlevania-spelen då det hade passat betydligt bättre och framför allt gjort spelet ännu mer minnesvärt. Att man anlitat Michiru Yamane till att göra musiken var dock ett rent genidrag då hon tidigare komponerat några av Castlevania-seriens absolut bästa spår.

Bloodstained - 2
Bloodstained: Ritual of the Night är precis vad jag ville att det skulle vara och att det här spelet faktiskt blev till är helt otroligt och för det är jag Iga evigt tacksam. Älskar du genren är detta ett givet köp och även om du aldrig rört ett Metroidvania tidigare kan detta vara en utmärkt ingångspunkt då spelet är så pass nybörjarvänligt.

Största +
Iga är tillbaka i toppform
Mängder med rum att utforska och bossar att dräpa
Yamanes musik är i vanlig ordning helt mästerlig

Största –
Grafikstilen är väldigt generisk

9av10

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/8/5/ps3sverige.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *